Diyarbakır'ın Çınar ve Mardin'in Mazıdağı ilçelerine bağlı köylerde çıkan ve 15 kişinin ölümü ile sonuçlanan yangında çıkan bilirkişi raporunda, "Yangının elektrikten kaynaklandığının tespitini yapmak mümkün değildir”ifadesine Diyarbakır Borusu tepki gösterdi. 

0Ea55F08 Rgqshabr9Wdaiu0Xvv5Jhv

Diyarbakır Barosundan yşapılan açıklamada, 20 Haziran 2024 tarihinde Diyarbakır'ın Çınar İlçesi Köksalan Mahallesinde başlayan, rüzgarın şiddetiyle geniş bir alana yayılan yangın felaketinde 15 insanın yaşamını yitirdiği belirtildi.

Diyarbakır'a Mobilyacılar Çarşısı tanıtıldı Diyarbakır'a Mobilyacılar Çarşısı tanıtıldı

Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında, 21 Haziran 2024 tarihinde görevlendirilen bilirkişinin yangının çıkış yerine ilişkin yerinde tespit ve incelemelerde bulunduğu ve tanzim edilen ön rapor kapsamında, yangının çıkış sebebinin elektrik direklerinden kopan tellerin yarattığı kıvılcımın etkisiyle oluştuğu belirtilen Diyarbakır Barosu açıklamasında şöyle denildi:

Kapak 174236

"YANGININ ELEKTRİKTEN KAYNAKLANDIĞININ TESPİTİ MÜMKÜN DEĞİL"

"Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı alınan rapor sonrasında, yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmak suretiyle yeniden bir rapor tanzimine karar vermişti. Bilirkişi heyeti tarafından 14 Ağustos 2024 tarihinde soruşturma dosyasına sunulan raporda; “yangının elektrikten kaynaklandığının tespitini yapmak mümkün değildir” şeklinde bir değerlendirme yapılmıştır. Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunularak, alınan raporun bilimsel ölçütlerden yoksun ve subjektif değerlendirmeleri kapsadığı belirtilmek suretiyle, itiraz edilmiş; aynı zamanda bilirkişi heyetinin çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hususlarla yangın sebebini belirlemeden ziyade fail/leri aklayıcı nitelikte rapor tanziminden dolayı Diyarbakır Bilirkişilik Karar Bölge Kurulu Başkanlığı’na şikayet başvurusunda bulunulmuştur. Hukuki süreci yakinen takip etmeye devam edeceğiz"

Editör: Ferit Aslan