Hayat pahalılığı Diyarbakır geleneklerinin değişimini de beraberinde getiriyor. Son 5 yıl öncesine kadar düğünlere katılan çiftlerin yakınları ve dostları altın ifyatının yüksekliği dolayısıyla takmakta zorluk yaşıyor.
200 LİRA TAKILIYOR
Eskiden merasime katılanların büyük çoğunluğu altın takarken geliri düşen aileller artık altın yerine 200 lira takmayı tercih ediyor.
Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel, kuyumculuk sektörünün adeta can çekiştiğini, evlenen çiftlere artık altın yerine para takıldığını söyledi.
Başkan Yüksel, şunları kaydetti:
'Esnafımız artık altın ürünlerini satamıyor. Bu durumun nereye gideceğini öngöremiyoruz. An itibarıyla kuyumculuk sektörü can çekişiyor. Sıkıntılı bir dönem başlıyor. Faizlerin yüksek olması vatandaşların bankaya yönelmesine neden oldu. Bu durum özellikle bizim sektör açısından çok büyük sıkıntıların yaşanmasına neden oldu. Faizin bir an önce düşürülmesi gerekiyor. Böyle de yapacaklarını tahmin ediyorum. Çünkü paranın piyasaya dönmesi gerekiyor" dedi.
KUYUMCU ESNAFI SATIŞ YAPAMIYOR
Para takanların oranın yüksekliğine işsaret eden Yüksel, ''Alım gücü düştü. Eskiden bir cumhuriyet, yarım altın veya çeyrek düğünlerde hediye ediliyordu. Evlenen çiftlere hediyeleri altın olarak veriliyordu. Alım gücü düştüğü için evlenen çiftlere altın yerine artık para takılıyor. Yüzde 80'i para yüzde 20'si altın takıyor. Bu durum sektörümüzü de etkiliyor. Bu durum daha da kötüye gidiyor. Eskiden hafta sonu 50 çeyrek satan esnaf şimdi 2 çeyrek ancak satabiliyor.'' ifadelerini kullandı.