Proje, erken çocukluk eğitiminde kaliteyi artırmayı ve yenilikçi yaklaşımlarla öğretmenlerin mesleki gelişimine katkı sunmayı hedefliyor.

Proje kapsamında Diyarbakır’ın 17 ilçesinden 120 okul öncesi öğretmeni bir araya geliyor. Öğretmenler için oyun, lego, sanat ve tasarım, minikler için kodlama, akıl ve zeka oyunları gibi yenilikçi temaları içeren atölye çalışmaları düzenlenecek. Bu atölyelerle, öğretmenlerin erken çocukluk eğitiminde yaratıcı yöntemleri uygulama becerilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Atölye çalışmalarına alanında uzman eğitimciler rehberlik edecek. İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Prof. Dr. Belma Tuğrul, Fırat Üniversitesi’nden Doç. Dr. Zülfü Genç, Dicle Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Dr. Rabiha Arslan Yıldırım, Diyarbakır Bilim Sanat Merkezi’nden Dr. Perihan Efe ve Elektronik Mühendisi Hüseyin Varlık, bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaşacak.

Etkinlik, 2-4 Ocak 2025 tarihleri arasında Kayapınar Ertuğrul Gazi İmam Hatip Ortaokulu’nda düzenlenecek.

Projenin açılış programı İl Milli Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda yapıldı. Programda katılımcılara hitaben bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında ilimizdeki eğitim çalışmalarının büyük bir gayretle yürütüldüğünü ve üzerinde çalışmalar yapıldığını belirterek; “Bu çalışmalar kapsamında yine Karacadağ Kalkınma Ajansı’yla birlikte yürüttüğümüz erken çocukluk eğitiminde yenilikçi yaklaşımlar, projemizin çalışması bugün burada sizlere sunulacak. Birbirinden değerli hocalarımız sizlerle bilgilerini paylaşacaklar.

Bu yüzyılın Türkiye yüzyılı olacağını söylüyoruz her ortamda. Bakanımız da diyor ki “Bu ancak ve ancak maarifle mümkün olacak.” Yani eğitimle mümkün olacak. Bu yüzyılın Türkiye Yüzyılı olması sizlerin sayesinde olacak.

Bunun için de sürekli kendimizi yenilememiz gerekiyor. Sürekli mesleki olarak yenilendiğimizde, Çocuklarımızın da daha kaliteli eğitim almasını, daha kalitenin yetişmesini, geleceğe yön verecek bireyler olarak yetişmesini sağlayacağız” dedi.

Küçükali, Okulöncesi eğitimin eğitim sisteminin en önemli kademesi olduğunu, bunun inancımızın da bir gereği olduğunu vurguladığı konuşmasında; “Ben hep şunu vurguluyorum; 'Okul öncesi her şeyin öncesi.' Eğer biz okul öncesinde çocuklarımıza temeli sağlam atmış olsak ondan sonraki eğitim kademelerindeki süreç çok daha kolay olur ve rahat olur. Yani şunu düşünelim arkadaşlar, okul öncesinde biz çocuklarımıza iş ahlakını öğretmiş olsak, yani her ne iş yapıyorsan yap en iyisini yapacaksın, evlatsan en iyi evlat olacaksın, öğretmensen en iyisi olmalısın, mühendissen en iyi mühendis sen olmalısın. Bu ahlakı, bu iş ahlakını çocuklarımıza okul öncesinde yerleştirmiş olsak iş bitti” şeklinde konuştu.

Ardından kürsüye gelen İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Prof. Dr. Belma Tuğrul, okul öncesi eğitiminde yenilikçi yaklaşımlar konusunda katılımcılara bir seminer verdi.

Projenin, okul öncesi eğitimde yenilikçi yöntemlerin yaygınlaştırılması ve çocukların yaratıcı, eleştirel düşünme becerilerini destekleyecek öğretim yaklaşımlarının tanıtılmasına önemli katkılar sağlaması hedefleniyor.

Projenin açılış programının ardından 02-04 Ocak tarihleri arasında Ertuğrul Gazi İmam Hatip Ortaokulunda öğretmenlerin katılımıyla atölye çalışmaları gerçekleştirilecek.

Kaynak: Bülten