Diyarbakır'da kazılarda ortaya çıkarılan binlerce yıllık kil tablette sadece kadınların yazılı olduğu dikkati çekti.
Diyarbakır'ın Ziyarettepe mevkiinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yürütülen kazılarda, Asur İmparatorluğu'na ait saraydaki, mozaik döşemenin altında buluntuya rastlandı.
Buluntu, dikdörtgen şeklinde bir kil tabletti. İncelemeye alınan kil tablette bugüne kadar rastlanmayan bir özelliğe sahipti. Arkeologları da şaşırtan kil tabletin üzerinde sadece kadınların adları yazılıydı.
İki satır halinde yazılan tablette, kadın isimlerinin yazılı olduğu belirlendi.
NEDENİ TAM OLARAK ANLAŞILAMADI
Araştırmacılar, bu tabletin sarayda çalışan kadınların bir nevi personel listesi olduğunu tahmin ediyor.
Asur İmparatorluğu'nun bürokrasi ve kayıt tutma konusunda oldukça gelişmiş bir uygarlık olduğunun bilindiğini söyleyen araştırmacılar, bu tabletin de, bu özelliğin bir örneği olmuş olabileceğini belirtti.
KAYBOLMUŞ DİLLERİN İZLERİ
Sadece kadın adlarının yazılı olduğu tabletin üzerindeki bazı isimlerin, günümüzde kullanılan hiçbir dile benzemediğini de ifade eden araştırmacılar, ''Bu durum, bu isimlerin kaybolmuş dillere ait olduğunu veya Asur İmparatorluğu'nun farklı bölgelerinden getirilen kadınlara ait olabileceğini gösteriyor'' dedi.
TABLET DİYARBAKIR MÜZESİ'NDE
Arkeologlar, tabletin eşsiz bir buluntu olduğunu ve şu anda Diyarbakır Müzesi'nde sergilendiğini kaydetti.
Müze Müdürü Müjdat Gizligöl, bu tabletin Diyarbakır'ın ve Türkiye'nin kültürel mirasına önemli bir katkı olduğunu söyledi.
BİNLERCE YIL ÖNCESİNE IŞIK TUTUYOR
Tabletin yaklaşık 2650 yıllık olduğu ve sadece kadın isimlerini barındırmasıyla değil, aynı zamanda Asur İmparatorluğu'nun sosyal yapısı, dil çeşitliliği ve kadınların konumu hakkında da önemli bilgiler sunduğu bildirildi.