Diyarbakır'ın kültür ve sanat hayatında önemli bir yere sahip olan Şehir Tiyatrosu, ne yazık ki kısa ömürlü oldu. 1966 yılında kurulan ve büyük umutlarla perdelerini açan tiyatro, sadece bir yıl sonra maddi zorluklar nedeniyle kapanmak zorunda kaldı.
Çeşitli kaynaklarda yer alan bilgiye göre, Diyarbakır'da tiyatronun temelleri, 1930'lu yıllara dayanıyor. Tiyatro, 1950'ye kadar faaliyet gösteren Halkevi'ne dayanıyor. Halkevi'nin tiyatro ve sinema gösterimleri ile büyük ilgi
görmesi, yeni tiyatro salonlarının kurulmasının önünü açtı.
SADECE BİR YIL AÇIK KALABİLDİ
Fotoğraf: Günümüzdeki Diyarbakır Devlet Tiyatrosu
Diyarbakır Tiyatro Kurma ve Yaşatma Derneği’nin çabalarıyla 1966 yılının sonunda kurulan Diyarbakır Şehir Tiyatrosu, 4 Şubat 1967'de Cevat Fehmi Başkurt’un ''Buzlar Çözülmeden'' adlı oyunuyla perdelerini coşkuyla açtı.
Oyunun başarısıyla halkın tiyatroya ilgisinin arttığı belirtilirken, tiyatron un bir yıl süresince; Rıfat Ilgaz’ın ''Hababam Sınıfı'' 66 kez, ''Buzlar Çözülmeden'' 54 kez, Orhan Kemal'in ''72. Koğuş''u 40 kez ve Jean Paul Sartre’ın ''Mezarsız Ölüler''i de 24 kez sahnelendi.
MADDİ SIKINTI SONU OLDU
Fotoğraf: Sinema ve tiyatro gösterimleerinin 1950'ye kadar yapıldığıo Diyarbakır Halkevi
Tiyatronun coşkulu başlangıcının, maddi kriz nedeniyle hüzünlü bir sona dönüştüğü belirtilen belgelerde, tiyatronun kapanışıyla ilgili şu ifadelere yer verildi:
''Tiyatro, kira ödemelerinde zorluk yaşamaya başladı. Dönemin aydınları bile 5 liralık dernek aidatlarını ödeyemez hale geldi. Bu durum, tiyatro için büyük bir darbe oldu ve 1968 yılında 80 kişilik Oda Tiyatrosu kapılarını kapatmak zorunda kaldı.''