CEGA ÖZEL

Diyarbakır'da danışmanlığını yaptığı koltuğa talip oldu

Abone Ol

Özgür Ayaydın

DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bucak, CEGA Medya'ya Almanya'dan Diyarbakır'a yerleşmesinden, seçilmesi halinde ilk yapacakları çalışmalara kadar dataylı açıklamada bulundu.

1976 Diyarbakır doğumlu Bucak, daha 3 yaşındayken ailesinin Siverek’ten İstanbul'a taşınması üzerine 19 yaşına kadar İstanbul'da kaldığını ve Cağaloğlu Anadolu Lisesi'nden mezunu olduğunu söyledi.

ÜNİVERSİTE İÇİN ALMANYA'YA GİTTİ

Bucak liseden sonra İstanbul'dan üniversite eğitimi için Almanya'ya gittiğini. o yıllarda babası Serhat Bucak'ın da sürgün olması dolayısıyla Almanya'da yaşadığını aktardı.

Bremen'de Sosyal Hizmetler Yüksek Okulundan sonra Köln Üniversitesinde pedagoji eğitimi aldığını ardından Alman ve İtalyan edebiyatı bölümlerinde okulduğu yüksek lisans yaptını vurgulayan Bucak, çocuk derneklerinde göçmen ailelerinin çocukları üzerine çalıştığını anlattı.

Serra Bucak, politik bir aileye mensup olduğunu ve İstanbul'da büyüdüğünü işaret ederek, ''Kürttük ama biraz kendi aidiyetimizden, kültürel  ve dil açısından uzaktık. Mesela evde Kürtçe konuşulmuyordu. Bu benim için hep bir özlemdi. Yani ben ait olduğum topraklarda Diyarbakır'da yaşamak istiyordum.'' dedi.

Politik bilince sahip olan bir genç olarak Almanya'daki  üniversite yıllarında buraya dönüp bir şeyler yapmak istediğini vurgulayan Bucak, şunları kaydetti:

''Çocuk alanında çok çalışmak istiyordum. O yıllarda da Sur ve Bağlar Belediyelerinin  çok güzel çalışmaları vardı. Festivaller, şenlikler, atölyeler ve eğitim destek evleri kuruluyordu. Onu takip ediyordum.  Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile  konuşarak Diyarbakır'a geldim. Bağlar Belediye Başkanı da Yurdusev Özsökmenler’di.
Bir kadın Belediye Başkanı olduğu için tercihimi oradan yana koydum. Diyarbakır'a yerleşip Bağlar'da çalışmaya başladım.''

Bucak, uzun yıllar eğitim destek evlerinde ardından 1,5 yıl kadar da Ankara'da Sebahat Tuncel'le çalıştığını anımsatarak, ''Diyarbakır'a dönüp eğitim destek evlerinde çalıştım. Belediye meclis üyeliği yaptım ve Gültan Kışanak Başkana danışmanlık yaptım. '' ifadesini kullandı.

2016’da kayyumlar atanması sürecinin ardından  yine en çok bildiği alana dönüş yaparak Çocukça Derneği'nin kurucusu olduğunu, kadın ve diplomasisi alanında uzun yıllar çalıştığını belirten Bucak, ''2022’de Yeşil Sol Parti'nin kurucu eş başkanlığını yaptım. Daha sonra il yönetiminde çalıştım.'' dedi.

SEÇİLSE BABASI TEBRİK EDEMEYECEK

Bucak babası Serhat Bucak'ın Avrupa’da sürgün olduğu için gelemediğini anlatarak, şunları söyledi:

''Çözüm Sürecinde geldi, bir daha gitti. Şuan gelemiyor. Yani darbe sürecinden sonra bir daha gelemiyor. Ben seçilsem tebrik etmeye beni görmeye gelemeyecek. Tabi ki gelmesini çok isterim ama gelemeyecek. Sadece babam değil, bütün sürgündeki arkadaşlarınızın bütün politik sebeplerle sürgün olmak zorunda kalmış arkadaşlarımızın gelmesini isterim. Bunun için de Kürt sorunun demokratik yollardan çözümü gerekiyor. Bu ülkenin yeniden barışı, demokrasiyi çözüm süreçlerini konuşabilmesi gerekiyor. ''

''KAYYUM KAYGISI VAR MI?''

Eş başkan Bucak, belediyenin halka sunacağı hizmetlere yoğunlaştıkalarını bildirerek, ''Eş başkanlar olarak  kayyum kaygısı taşımadan belediyede neler yapabiliriz? Hangi alanlara öncelikle yaklaşalım.? Nasıl projeler yapacağız? Halkın katılımcılığın çoğulculuğunu nasıl aktifleştiririz? diye şimdiden kafa yoruyoruz. Belediyenin devasa sorunları var, içinden çıkılmaz bir tahribat var.  Şimdiden  yerel yönetimler kurulumuzla kafa yoruyoruz. '' dedi.

''BATIDAKİLER ÇOK TEPKİSİZ''

''Kayyımların gayrimeşru, antidemokratik olduğunu'' belirten Bucak, Keşke bunu her gün  daha yüksek sesle söylesek Diyarbakır’dan Ankara'ya kadar.  Burada yaşanan her şeye batıdakiler çok tepkisizler. Kayyımlarda bunun bir parçası. Toplumsal  bilinç olmayınca toplumda demokrasi ve barış talebi yükselmeyince sonuç böyle oluyor.'' dedi.

AKP’YE PUAN KAZANDIRMADI

''Antidemokratik yöntemlerin hepsi önce bizim bölgemizde uygulanmaya başlıyor. Kayyım da böyle oldu. Önce biz de denediler. Süleyman Soylu'nun İçişleri Bakanı olduğu bir süreçti.  Kayyım bir yönetim biçimi değildir.'' diyen Bucak, şunları aktardı:

''Hele de yerel demokrasiye bu kadar ihtiyaç duyarken, özgürlüklere bu kadar ihtiyaç duyarken. Eşitlik ve demokrasiye bu kadar ihtiyaç duyuluyorken yanlış bir aparat seçtiler. Çok yanlış bir aparat seçtiler. Yani seçilemedikleri yere nasıl kayyım atıyorlar, hangi gerekçelerle? Üstelik de bakın o zaman girdiler belediyelerimize aylarca müfettişler teftiş yaptılar, hiçbir şey bulamadan gittiler ama hiç sıkılmıyorlar, hiç utanmıyorlar. Nerden bir kulp takarız? diye bu insanların hayatlarına mal oldular. 2 dönemdir kayyım atamak bu şehirlerde AKP’ye puan kazandırmadı. Yerel gazeteler her gün yazıyor. Hafif raylı sistemin parası geldi, nereye harcandı bilinmiyor. Bir kere hesap vermeyen, şeffaf olmayan bir yönetim. Ben bir takım raporlarına bakıyorum, teftiş raporlarında diyor ki encümen toplandı. Hangi meclisin kararı, meclis toplamıyorsun ki?''

Gültan başkan ile 2 gün önce cezaevi ziyaretinde görüştüğünü belirten belirten Bucak, ''7 yıl bitti, 8. yıla girdi hala tutuklu, ceza bile almadı, bırakılması lazım. Yani kendi yasalarını tanımayan bir anlayıştan söz ediyoruz.''dedi.

''HAKKIMDA BİR DOSYA YOK''

Seçilse bile görevden alınacağı söylemlerine tepki gösteren Bucak, ''Yani hangi gerekçe ile Serra Bucak’ı görevden alacak, ya da mazbatasını vermeyecekler?  Yani ben ne yaptım peki? Yani şimdiye kadar özgür bir bireyim, hakkımda bir dosya yok. Soruşturma yok. Bütün faaliyetlerim ortada açık en son siyasal bir partinin yöneticisiyim.''

İLK İŞLERİ NE OLACAK?

Bucak ilk ne yapacakları sorusuna, ''Yani bu soruya şöyle cevap vermek zor, bir çok öncelik var. Hani birini yaptık? Öbürünü ikinci, üçüncü sıraya değil de eş zamanlı pek çok iş yapmayı düşünüyoruz. Doğan, eş başkana evet Kürtçeyi söyledi. Doğru bir Kürtçe. Bizim ana dilimiz Kürtçe, bu kentin yerel dili. Kürtçe'yi yaşatmak, geliştirmek, büyütmek isteyen çok önemli bir kesim var.'' yanıtını verdi.

''DİYARBAKIR BANA KÜRTÇE'Yİ ÖĞRETTİ''

''Diyarbakır aynı zamanda bana Kürtçeyi öğretti. Bugün sokakta annelerle sohbet edebiliyorsam, günlük dili kullanabiliyorsan bu Diyarbakırın sayesinde oldu. '' diyen Bucak, şunları anlattı:
''Demek istediğimiz şu: Kürtçe bizim önceliklerimiz arasında, Kürtçe'nin her zamankinden daha çok konuşulması, geliştirilmesi lazım. Bunu biz söylemiyoruz. Bunu bize halk söylüyor. Silvan'da bize diyorlar ki 'Kürtçemiz kayboluyor.'  Silvan, Kürtçe konusunda çok hassas bir ilçe. Muhakkak dil ve kültür kurumları için enstitü talepleri var.  Sadece merkezde açmayın, Bismil ve Silvan'da da  açın. diyorlar. Doğru, bu çalışmaları yapacağız önceliklerimiz arasında.''

 ''BİLBOARDLARA ASACAĞIZ''

Eş başkan adayı Serra Bucak, ilk geldiklerinde  tahribatın çetelesini çıkartıp bunu ı billboardlara asacaklarını belirterek, ''Borçlarımızı bilboardlara asacağız, halkımızla paylaşacağız. Bizim ne kadar borcumuz var bilmiyoruz ama çok borç var duyuyoruz. Bir başka yapacağımız şey hukuk komisyonlarımız, ilçe belediyelerimizde ve büyükşehir belediyelerimize ait olup başka kurumlara verilen binalar ve parklar yapılar var. Devredilen bu yapıları alabilir miyiz?  Halka ait olanları sen nasıl başka kurumlara veriyorsun. Bunları geri almak için hukuki yolları işleteceğiz.  Yüzümüzü halka döneceğiz, Derhal o katılımcı mekanizmalarınızı işleteceğiz. Dolayısıyla halk, kadın , gençlik ve engelli meclislerimizin hepsi bizim belediyecilik anlayışımızın ortağı olacaklar,  denetleyicisi olacaklar.''

''KADINLAR SÖZ SAHİBİ OLMALI''

Kadınlar ve gençlerin istihdam sorunlarına dikkat çeken Bucak, şöyle devam etti:

''Bu ülke de bir ekonomik kriz var. Ciddi yoksulluk var. Belediyeden başlayarak belediyede söz ve karar alanlarında kadınların söz sahibi olması gerekir Kadının kooperatifleri kuracağız. Kadına yönelik şiddetle ilgili mücadele alanlarımızı büyüteceğiz. Bizim bir kadın özgürlükçü bakışımız, ekolojik, demokratik bir yerel yönetimler politikamız var.  Gültan başkan seçildikten sonra yaptığı ilk işlerden biriydi. O zamana kadar Kadın Politikalar Daire Başkanlığı yoktu.  Şiddetin dilini, şiddetin eylemini bu şehirden uzak tutmak istiyoruz. Özellikle kadına yönelik şiddeti engellemek için pek çok çalışmalar yürüteceğiz.''

HÜDA PAR İTTİFAKI

Geçen haftadan beri seçim içinsahaya indiklerini, ilçeleri gezdiklerini anımsatan Bucak, ''AKP'nin, HÜDA PAR’la olan ittifakları var. Her ne kadar her ikisi de aday çıkarmış olsa da biz günün sonunda bir ittifak yapma ihtimallerini yüksek görüyoruz. Kendi vaatlerimizi, iddialarımızı ve projelerimizi açığa çıkartmaya çalışıyoruz. .Çok coşkulu seçim büroları açıyoruz.'' dedi.

“KENT SÖZLEŞMESİNE İHTİYAÇ DUYUYORUZ''

Bucak,  ''Sivil toplumun katıldığı öneriler sunduğu ve bir kent sözleşmesi açığa çıkartacağız. Biz neden bir kent sözleşmesine ihtiyaç duyuyoruz. Nasıl bir kent de yaşamak istiyoruz? Kimseyi ötekileştirmeden, kapsayıcı, nefretin, şiddetin dilinin olmadığı, barışçıl bir yerel yöntemler anlayışı olmasını istiyoruz.'' diye konuştu.