Nazmi Kahraman
Diyarbakır’da, Mövenpick Otelde düzenlenen toplantıya, Diyarbakır TSO Başkanı Mehmet Kaya, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve sektör temsilcileri katıldı.
Toplantıda ilk konuşmayı yapan TSO başkanı Mehmet Kaya, enerji tasarrufu bir yana günümüzde enerji artırımına yol açan davranışların söz konusu olduğunu belirterek, “Bu nedenle ithalattaki enerji payı yüzde 35’i aşan bur durumda. Herkes bundan sonra bir işi yaparken ve yol haritasını oluştururken enerji verimliliğini önüne koymak zorundadır. Üretmekte tasarruf yaptığı gibi tüketmekte de tasarruf yapmak zorundadır” dedi.
Kaya, son yaşanan depremlerin, yatırım ve konut bağlamında insanların önceliklerini değişmesi gerektiğini önümüze koyduğunu da ifade ederek, “ Diyarbakır’da inşaat sektörü hem kent anlamında hem ülke ekonomisi içinde lokomotif bir sektördür. Ticaret ve sanayi Odasının üyelerinin yüzde 60’ını bu sektördeki firmalar oluşturuyor. Bu depremler bize enerji verimliliğinin yapı kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir” diye konuştu.
Dalmaçyalı sponsorluğunda yapılan toplantıda konuşan toplantının paydaşlarından biri olan Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar ise, önce Türkiye’nin ekonomik durumunu özetledi. Türkiye’de 2018’den sonraki ekonomi politikaları ile arabanın adeta ters yola koyulduğunu ve bunun faturasının şu anda herkes tarafından ödendiğini belirterek, Bakan Mehmet Şimşek ve ekibinin bunun farkına vararak arabayı ters yoldan çıkarmaya çalıştığını söyledi.
Munyar, enerjide tasarruf ve verimliliğin konuşulduğu 32. Toplantıyı Diyarbakır’da yaptıklarını hatırlatarak, bunun içinde ısı yalıtımının da önemli bir yer aldığını söyledi. İklim değişikliğinin sıcaklıkları görmediğimiz noktalara getirdiğini söyleyen Munyar, ısı yalımının sadece soğuğa karşı değil, sıcağa karşı da koruduğunu ifade etti.
VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz da, 5 yıldır bilinç artırma ve farkındalık yaratma çabası içinde olduklarını ve her gittikleri yerde bu toplantıların fayda getirdiğini gördüklerini ifade etti. Enerjide tasarruf yaparken konfordan feragat etmeden bunu yapabileceğimizi de söyleyen korkmaz, “Konfor koşullarımızı değiştirmeden tasarruf yapabiliriz” dedi.
Çağdaş Korkmaz, bir daire alırken neden enerji ile ilgili bir soru sorulmadığını da gündeme getirerek, “Konutlarda kullanılan enerjinin yüzde 80’i ısıtma ve soğutmada kullanılıyor. Isı yalıtımı ile konuklarda enerji tasarrufu yüzde 60 oranında gerçekleştirilebilir. Soğutma için harcadığımız enerji ısıtma için kullanıldığımız enerjiden fazladır” dedi.
Türkiye’nin teknolojik anlamda yetersiz olmadığını ancak bazı yasal mevzuatlar anlamında bazı eksikliklerin olduğunu da söyleyen Korkmaz, “Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için enerji verimliliği dönüşümünü destekliyoruz. Isı yalıtımı maliyeti bina için toplam inşaat maliyetinin en fazla yüzde 2-3 oranındadır” diye konuştu.
Toplantı daha sonra konukların sorularının yanıtlanması ile sona erdi.