Ferit Aslan
Diyarbakır’da, 8 yıl süren kayyım yönetiminden sonra yapılan Kent Konseyi Genel Kurulunda ilk kez yönetime Ermeni cemaatinde bir temsilci seçildi.
Diyarbakır Kent Konseyi 29. Olağan Genel Kurulu, Kültür ve Kongre Merkezinde yapıldı. Genel kurula, büyükşehir belediyesi eş başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, eski büyükşehir belediye eş başkanları Gültan Kışanak ve Hülya Alökmen, DEM Partili Milletvekilleri, belediye başkanları, STK temsilcileri katıldı.
Toplantının divan başkanlığına Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, kayyımlarla kentin ortak bilincini ortadan kaldırılmaya çalışıldığını ve kent dinamiklerinin kararlardan uzak tutulduğunu söyledi.
“KAYYIM, YERELİN KAPISINI SİVİL TOPLUMA KAPATMIŞTI”
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, 8 yıllık kayyum yönetiminde yerel yönetimlerin kapılarının sivil topluma kapatıldığını belirterek, “Kayyum rejimine rağmen sivil toplum dinamiğini, kent olma hafızasını, birlikte iş yapabilme, dayanışabilme ve inadına demokrasi, inadına mücadele deme iradesini gösterebilen bir toplulukla bir aradayız” dedi.
“RESMİ KURUM TEMSİLCİLERİNİ ÇAĞIRDIK GELMEDİ”
Eş Başkan Doğan Hatun ise, 8 yıldır hiçbir sivil toplum örgütü ve siyasi partinin şehrin yönetiminde yer almadığını hatırlattı. Bu toplantı için resmi kurumları davet ettiklerini de belirten Hatun, “Onları aradık, davet ettik. Kentin tüm kurumları, mülki idareler, yerel yönetimler ve toplumsal kurumlar bir arada çalışırsa kentin sorunları daha hızlı çözülür. Ama hiç biri gelmedi” dedi
Genel kurulda yapılan seçim ile Kent Konseyi Eş Başkanlığına, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak seçilirken, 26 kişiden oluşan yönetim kurulu üyeleri ise şöyle:
İLK KEZ BİR ERMENİ TEMSİLCİ KENT KONSEYİNE SEÇİLDİ
Diyarbakır Kent Konseyinin Genel Kurulunda bir ilk yaşandı. Konseyin 26 kişilik yönetim kurulu üyeliğine ilk kez Ermeni cemaatinin bir temsilcisi alındı. Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ohannes Gafur Ohanyan’da, Kent konseyinin yönetimine seçildi.
CEGA Meda’ya konuşan Ohanyan, Ermeni cemaatini temsilen ilk kez bir temsilcinin Kent Konseyine alınmasının önemli olduğunu söyledi. Şu anda Diyarbakır’da cemaatlerine mensup yaklaşık 60 kişinin kaldığını söyleyen Ohanyan, kent ile ilgili karar alma süreçlerinde söz sahibi olmalarının kenttin çok kimlikli ve çok kültürlü yapısı açısından önemli olduğunu vurguladı.
DİYARBAKIR’DA, 90 YIL ÖNCE 66 BİN ERMENİ YAŞIYORDU
Kent Konseyi yönetim kuruluna Ermeni cemaatinden bir temsilcinin alınması gözleri Diyarbakır’daki Ermeni cemaatinin nüfusuna çevirdi. Şu anda her ne kadar yaklaşık 60 mensubu kalmış olsa da, 1914 yılında Osmanlı döneminde yapılan nüfus sayımında, Diyarbakır’da 65 bin 850 Ermeni’nin yaşadığı kayıtlara geçmiş.