Özgür Ayaydın
Dünya genelinde çatılara kurulan güneş enerji sistemleri sayesine konutların enerji ihtiyacının karşılanmasına ilişkin sistemlerin gelişmesi, Türkiye’de de bu konudaki yasal düzenlemlerin yapılması GES (Güneş Enerji Sistemi) yönelimi cazip hale getirdi.
Avrupa'da çok sayıda ülkede GES sistemleri hızlanırken, bu kapsamda Diyarbakır’da konutlarda yenilenebilir enerjinin kullanımına ilişkin ilk adımı merkez Yenişehir Belediyesi attı.
Yenişehir Belediye Meclisi 2 Ekim 2023 tarihinde Şilbe-Elazığ Yolu Planlama Bölgesi 1., 2., 3. ve 4. Etap Yenişehir Merkez Planlama Bölgesi ve Şehitlik Planlama Bölgesi 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğine ilişkin aldığı karar Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin 15 Aralık 2023 tarihinde onaylandı.
Bu değişiklik kararlarıyla söz konusu bölgede imar uygulamsındaki değişikliğin yanı sıra yeni binalarda yenilenebilir enerji kullanımının zorunlu hale getirildi.
YÜZDE 5’İ KARŞILANACAK
Yenişehir Belediye Meclisi aldığı kararda, ruhsat bazlı inşaat alanı 5 bin metrekarenin üzerinde yer alan tüm yapılarda enerji ihtiyacının yüzde 5’i kadarı yenilenebilir enerji kaynaklardan karşılanacağı belirtilerek, ‘'Yapılabilecek yenilenebilir enerji çeşidi ise müteahhit tarafından belirlenecek olup ruhsat aşamasında ilgili müellifler tarafından avan projeleri idareye temsil edilecek.''
Meclis ayrıca elektrik kolon hatları için bakır kablo kullanılmasınıda zorunlu hale getirilmesini karara bağladı.
DOĞALGAZ GELDİ KULLANILMAZ OLDU
Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar Diyarbakır’daki çatılara konulan güneş enerjisi sistemle bahar ve yaz aylarında konutların sıcak su ihtiyacı karşılanıyordu.
Ancak şehre doğalgazın gelmesiye müteahhitlerin çatıya güneş enerji sistemlerinden vazgeçmesi dolayısıyla yenilenebilir enerji konutlarda adeta kullanılamaz oldu.