DİYARBAKIR

Diyarbakır'da kadın ve çocuklar 2 asır önce muaf tutuldu

Pozitif ayrımcılıkta adeta başkent olan Diyarbakır'da 2 asır önce ticaretle uğraşan kadın ve çocuklardan vergi alınmadığı belirtiliyor.

Abone Ol


Diyarbakır, yüzyıllar boyunca sadece tarihi ve kültürel zenginlikleriyle değil, aynı zamanda uyguladığı sosyal devlet anlayışıyla da dikkati çektiği kaydediliyor.

ÜCRETSİZ BEKAR ODALARI

Diyarbakır Şer’iyye sicilinde ve Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde yer alan bilgilere göre, 1800'lü yıllarda Diyarbakır’da bekar, evsiz ve yolcular için ücretsiz konaklama imkanı sunulan ''bekar odaları'' bulunuyordu. Bu odalarda, farklı bölgelerden gelen insanların kaldığı ve ücret ödemedikleri ifade ediliyor.

Engelli bireylere yönelik hizmetlerin de oldukça geliştiği anlatılan belgelerde, körler için özel bir okul açıldığı ve engelli bireylerin eğitimden mahrum kalmalarının önüne geçildiği belirtiliyor.

FAKİRLERE ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ

Belgelerde, fakir fukarının korunduğu, sağlık hizmetlerinin de oldukça gelişmiş bir yapıya sahip olduğu ifade edilerek, ''Diyarbakır’da kurulan Gureba hastanesi, fakirlerin ücretsiz olarak tedavi edildiği önemli bir merkezdi. Ayrıca, şehirde yaşayan herkesin yararlandığı ücretsiz su kaynakları bulunmaktaydı'' deniliyor.

ÇALIŞAN KADIN VE ÇOCUKLAR VERGİDEN MUAF TUTULUYORDU

Kadın ve çocuklara yönelik pozitif ayrımcılık uygulamalarının da dikkati çekici olduğu belirtilen tarihi kayıtlarda, ticaretle uğraşan kadın ve çocukların vergiden muaf tutulduğu kaydediliyor.