Diyarbakır'ın en uzun görev yapan Osmanlı valisi olan İskender Paşa'nın hayat hikayesi oldukça ilginç. 1490'larda Hazar Denizi civarında doğan İskender Paşa, babasını kaybettikten sonra ailesiyle Osmanlı topraklarına göç etti. 1510'larda Trabzon'dan İstanbul'a gelen Paşa, Deli Hüsrev Paşa'nın maiyetine girerek askerlik hayatına başladı.
AZİM BAŞARI GETİRDİ
Diyarbakır beylerbeyi olan Hüsrev Paşa'nın yanında önce kapıcıbaşı olarak görev yapan İskender Paşa, azmi ve yeteneğiyle kısa sürede çavuşbaşılığa yükseldi.
Hüsrev Paşa ile birlikte Rumeli'ye giden Paşa, burada sancak beyliği görevine getirildi.
Askerlik alanındaki başarısıyla dikkati çeken İskender Paşa, 1541'deki Macaristan seferine katıldı ve Budin Kalesi'nin fethinde önemli rol oynadı. Paşa, 1546'da Arap ve Acem defterdarlığına, ardından Anadolu defterdarlığına getirildi.
Gösterdiği başarılar sonucu Van Beylerbeyliği, Erzurum Beylerbeyliği ve ardından da Diyarbakır Beylerbeyliği görevine getirilen İskender Paşa 16. yüzyılda (1551–1565 tarihleri arasında) 14 yıl Diyarbakır eyalet valiliğini yürütmüştür.
ÜÇ AYRI LAKAPLI VALİ
Bağdat, Mısır Valiliği görevinde de bulunan İskender Paşa, tarihte ''Çerkez'', ''Gazi'' ve ''Sarı'' lakaplarıyla anılan, kapıcı başılıktan beylerbeyliğine yükselen azim dolu bir hayat hikayesinin kahramanıdır.