Ferit Aslan
Diyarbakır'ın Bismil ilçesi kayyımı, sakinlerin ve muhtarın itirazına rağmen 80 yıllık Aralık Mahallesini ikiye böldü. Muhtar, kayyımın kararını İdare mahkemesine taşıdı ve “ileride büyük sorunlara yol açar” dedi.
Bismil ilçesinde Kaymakam ve Belediye Başkan vekili Enver Hakan Zengince, muhtarın ve mahalle sakinlerinin itirazlarına rağmen memurlardan oluşan belediye meclisinden aldığı karar ile Aralık mahallesini ikiye bölerek yeni bir mahalle kurulması kararını aldırdı. 80 yıllık mahallenin Kooperatif mezrasını ayrı bir mahalle olarak ayrılması, mahalle sakinleri ve Muhtarı Yusuf Başkan’ı ayağı kaldırdı.
CEGA Medyaya konuşan muhtar Yusuf Başkan, Kaymakam’ın daha önce mahallenin ayrılması için kendisini 5-6 kez makamına çağırdığını, ancak ne kendisi nede mahalle sakinlerinin bunu kabul etmediğini bildirmelerine rağmen böyle bir kararın alındığını söyledi. 250 kişinin ayrı bir mahalle kurulması için imza topladığını, ancak kendisinin 1000 imza toplayarak ayrılmaya karşı çıkanların imzalarını sunduğunu söyleyen muhtar Başkan, şöyle dedi:
“HUSUMETE VE CİDDİ SORUNLARA YOL AÇACAKTIR”
“Referandum yapılması talebimiz kabul edilmedi. Biz alınan kararın yürütmenin durdurulması için avukatımız aracılığı ile İdare mahkemesine dava açtık. Burada yolsuzluklar yapılmak isteniyor. Ayrılma kararını eski muhtar ve ailesi istiyor. Köydeki meralar, otlaklar hepsi sadece 60 hanenin olduğu mahalleye bırakılmak isteniyor. Bu bölgede insanlar bir dönüm arazi için birbirleri ile husumetli hale geliyor. Biz 50 yıldır iç içe yaşıyoruz. Bütün ortak alanlarımız aynı. Şimdi insanlar arasında husumete hatta ileride ciddi sorunlara yol açacak bir karar alınıyor. Bu karar ne muhtar olarak benim nede mahalle sakinlerinin rızası alınmadan çıkarılmış. Bu karar, ileride çok riskli durumlara yol açacaktır.”
“ORTAK KULLANIM ALANLARI BİR MAHALLEYE BIRAKILMIŞ”
Aralık Mahallesi muhtarı Yusuf Başkan, daha önceki Kaymakamlara da bu yönde talepler gittiğini, ancak onların bunu kabul etmediğini, ancak şimdiki Kaymakam’ın memurlardan oluşan belediye meclisinden bu kararı çıkarttığını ifade ederek, “Ben kendisine, ‘siz yarın gideceksiniz burada yaşanacak sorunların sorumluluğunu alacakmışsınız’ diye sordum. Almayacağını söyledi. Biz bu kararı kabul etmiyoruz. 1200 hanenin olduğu Kooperatif mahallesine sadece konut alanları bırakılmış, diğer mera, otlak ve ortak kullanım alanları hepsi 60 hanenin yaşadığı mahalleye bırakılmış” dedi.
“YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İÇİN DAVA AÇTIK”
Bismil kayyımının aldığı kararı mahalle sakinleri adına Diyarbakır İdare mahkemesine taşıyan Avukat Müslüm Dalar ise, öncelikle yürütmenin durdurulması için talepte bulunduklarını söyledi. Dalar, yasaya göre ayrı bir mahalle kurulması kararının belli olduğunu ve öncelikle nüfusun 500’ün üstünde olması gerektiğini belirterek, “Muhtara göre, başka yerden nüfus taşıması yapılmış. Bunun altında yatan değişik sebepler var. Mahalle sınırları ile ilgili açılan davalar var. Toplulaştırma çalışmasında zamanında usulsüzlükler yapılmış. Ciddi sorunlar görünüyor” diye konuştu.
DİYARBAKIR VALİLİĞİNİN MAHALLE KURULMASI KARARI
Diyarbakır Valiliğinden yapılan açıklamada, “İlimiz Bismil ilçesine bağlı Aralık Mahallesine bağlı Kooperatif yerleşim yerinin ayrılarak "Kooperatif Mahallesi" adıyla yeni mahalle kurulması, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 9.maddesi hükmü uyarınca Bismil Belediye meclisinin almış olduğu 07.11.2023 tarihli ve 2023/73 sayılı kararı, Valiliğimizin 01.12.2023 tarihli ve 87314 sayılı Oluru ile uygun görülmüştür” denilmişti.