Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada İbrahim Ü, silahını temizlerken kazayla ateş aldığını belirterek ''Silahra mermi dolu olduğunu  bilmiyordum. Olay kazayla oldu. Beraatimi istiyorum.'' ifadesini kullandı.

Adli Tıp İhtisas Kurulu raporuna göre bitişik atışla genç kadının hayatını kaybettiğini belirtilmesi üzerine sanık İbrahim Ü, ''Kasıtlı ateş etmedim, elimdeyken ateş aldı.'' dedi.

Diyarbakır Sur’daki metruk binalarda ilaçlama Diyarbakır Sur’daki metruk binalarda ilaçlama

Kardeş Remziye Ü. tanık olarak  verdiği ifadesinde, “Ablam Havva iki kez sevdiği kişiyle evlenmek için evden ayrılmıştı. Olay günü ağabeyim elinde tüfekle içeri girince ablam da, 'Beni vuramazsın, adamsan vur' deyince ağabeyim kafasına doğru ateş ederek ablamı öldürüp odadan kaçtı." diye konuştu.

Anne Harbiye Ü. ise, kızının evlenmek için iki kez evden kaçtığını, babası ve ağabeyinin onu geri eve istemediklerini belirterek,  Kızım 3 aylık hamileydi. Karnı pek belirgin değildi. Pek kilolu değildi. Tahlil yaptırdım. Ancak çocuklarım bilmiyordu. Eşime de söylemedim. Kızım can güvenliğinden dolayı bir ara kadın sığınma evinde kaldı. İkinci kez kadın sığınma evine gitti ve son gidişinde kendi isteğiyle eve döndü.'' dedi.

Mahkeme, bölgenin koşulları itibarı ile kadının olay öncesindeki evden kaçması ve hamile olarak eve gelmesinin ailede “namus meselesi” olarak algılanabilmesinin çok yüksek olduğunu belirtti.

Sanık aile bireylerinin tanık beyanlarının da sanığı kurtarmaya yönelik olduğu yargısal ve vicdani kanaatine ulaşıldığına dikkat çeken mahkeme kararında ''Sanığın ablasıyla tartışmasının bir haksız tahrik nedeni olamaz. Sanığın, öldürdüğü ablasının olay öncesindeki evden kaçması ve hamile olarak eve gelmesini kendi içinde içselleştirmesinin de bir haksız tahrik olarak asla görülmeyeceği kanaati oluştuğundan bu durumun sanık lehine haksız tahrik nedeni olamaz. Sanığın yargılama aşamasında da pişmanlığını gösteren bir tutum içinde olmadığı, sürekli suçtan kurtulmaya yönelik farklı beyanlarda bulunması nedeniyle de hakkında iyi hal indirimini düzenleyen 62. Maddenin uygulanamaz.'' ifadeleri yer aldı.

Mahkeme bu nedenle sanığı kardeşi kasten öldürmek suçundan indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırdı.

Editör: Özgür Ayaydın