CEGA ÖZEL

Diyarbakır'da, kervan yolu olunca o ad verildi

Abone Ol

Diyarbakır'da yaşayanların bir çoğunun bildiği, ancak adının nereden geldiğini bilmediği o geçit adını kervanlardan aldı

Diyarbakır Devegeçidi Köprüsü, bar ajıo v e yolu. Hemen hemen tüm Diyarbakırlılar tarafından bilinen, piknik yapılan yerlerden biri. Diyarbakır'ın 20 kilometre kadar kuzeyinde, Dicle'nin kollarından biri olan köprü Devegeçidi Suyu'nun üzerinde yer alıyor.

800 YILLIK KÖPRÜ

Diyarbakır-Ergani yolunda Devegeçidi suyu üzerinde bulunan köprünün üzerindeki kitabeden anlaşıldığı üzere 1218 yılında Artuklu hükümdarı Melik Salih Mahmut döneminde Mimar Cafer İbn Mahmud tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Köprüsü'nün 7 kemerli gözü bulunuyor.

ADINI KERVANLARDAN ALDI

Diyarbakır Devegeçidi, tarihi İpek Yolu'nun ana hatlarından birisi olan Dicle Vadisi boyunca yer alan ve kervanların geçmek için kullanmış olduğu bir geçittir.

Diyarbakır-Ergani karayolunun 20. kilomtresindeki Devegeçidi Köprüsü kentle bağlantıyı sağlayan önemli bir geçiş noktalarından biriydi.

Eskiden ticaret develerle yapılıyordu. Devegeçidi de ticaret yolu olan İpek Yolu güzergahında yer alıyordu. Kafilelerin buradan geçişi nedeniyle bu bölgeye Devegeçidi adının verildiği kaydediliyor. Adını develerin geçmesinden alan Devegeçidi'nde yine aynı adla bir sulama amaçlı baraj ve piknik alanı da bulunuyor.

İPEK YOLU

Tarihte en önemli ticaret yolu olarak biliniyor. Diyarbakır'dan da geçen İpek Yolu, M.Ö 130'da Çin'in Han Hanedanlığı döneminde resmen kurulmuştur. İpek Yolu, antik dünyanın bölgelerini M.Ö 130- M.S 1453 yılları arasında ticarette birbirine bağlayan eski öneml bir ticaret ağıydı.

Tarihi İpek Yolu'nun Anadolu üzerindeki güzergahlarından biri olan bu yol, 16. yüzyılda Osmanlı döneminde de kullanılmıştır.

Fotoğraflar; antolojidiyarbakir / diyarbakir.org.tr