Diyarbakır büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, belediye meclis eş sözcüleri ile birlikte basınla buluşma toplantısı gerçekleştirdi.  5.5 ayın değerlendirildiği toplantıda, önce yeni yönetimin yaptığı çalışmalar ile ilgili sinevizyon gösterisi yapıldı.

Diyarbakir Toplanti Dbb

“Uzun süredir seçilmişlerin olmadığı bir süreci yaşadık”

Toplantıda konuşan eş başkan Serra Bucak, 5.5 ayı değerlendirmenin kolay olmadığını, uzun süredir seçilmişlerin olmadığı ve kayyımların olduğu bir süreci yaşadıklarını söyledi. Bu süreçte yoğun tahribatlar yapıldığını, tahribatları önce onarmak ve tadilat işleri yapmak ile işe başladıklarını söyleyen Başkan Bucak, “Belediyelerimize ait olan bütün park, bahçe, kurum gibi yerlerde önce bir tadilat ve tamirat işi yapmak ile işe başladık” dedi.

“Susuz günleri geride bıraktık, sonbahardan umutluyuz”

Diyarbakır büyükşehir Belediyesi eş Başkanı Serra Bucak, “Odak ve mahalle toplantıları ile bir strateji plan çalışması yaptık. 2025 yılı bütçemizi daimi encümenden geçirmek üzereyiz. Son bahardan umutluyuz. Yazın susuz geçirdiğimiz günleri geride bırakıyoruz. Bu halkın bütçesini halkın kaynaklarını halkın faydasını olacak şekilde kullanmak istiyoruz” diye konuştu. 

“Kafamızın üstünde müfettişleri Demokles’in kılıcı gibi sallıyorlar”

Kentte nereye ellerini attılarsa yolsuzluk ve usulsüzlükler ile devasa maddi ve manevi sorunlarla karşılaştıklarını da söyleyen Bucak, “Yaptığımız çalışmalar nedeniyle şimdiye kadar 4-5 müfettiş belediyeye geldi. Son olarak Zarokriston kreşi ile ilgili müfettişler geldi. Çalışmalarımız müfettişler tarafından denetleniyor. Kafamızın üzerinde müfettişleri Demokles’in kılıcı gibi sallıyorlar” dedi.

“Otobüs almamıza tasarruf tedbirleri ile izin verilmiyor”

Diyarbakır'da polis gözaltına alınca aile müdahale etti: 2 polis yaralandı Diyarbakır'da polis gözaltına alınca aile müdahale etti: 2 polis yaralandı

Eş Başkan Bucak, Diyarbakır’da ciddi bir ulaşım ve trafik sorunu yaşandığını, trafik konusunda zorlandıklarını da belirterek, “150 yeni otobüs almak istedik, bakanlık tasarruf tedbirlerini gerekçe göstererek izin vermedi. Bize sadece hurdaya çıkan 14 otobüs yerine otobüs alabileceğimiz söylendi. Ama biz bütün şartları zorlayarak 2025 Mart ayına kadar 65 otobüs almayı hedefliyoruz” dedi.

“Hafif raylı sistem konusunda sıkışık bir durum yaşıyoruz”

Diyarbakır büyükşehir Belediyesi eş Başkanı Serra Bucak, kentin ulaşımını rahatlatacak olan hafif raylı sisteme çok ihtiyaçları olduklarını da ifade ederek, “Bu konuda sıkışık durum ile karşı karşıyayız. Projenin Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programından döşememesi için bu yıl içinde proje ve fizibilite çalışmalarını bitirmemiz lazımdır. 2025 yılındaki programda kalması için gerekli olan çalışmaları yapıyoruz” diye konuştu.

“Bakandan randevu talep edebiliriz”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hafif raylı sistemin depo alanı ile ilgili bir taleplerini olumsuz yanıtladığını da söyleyen Bucak, “DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki’den bu konuda yardım istedik. Girişimlerini sündürüyor. Bir çok projemiz ve halkın yararına olan taleplerimiz maalesef Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından olumsuz karşılanıyor. Kentsel dönüşüm konusunda belediye olan yetkiler belediyeden alındı. Sur içinde belediyeye verilen yetkililer, kayyım sisteminin sona ermesi ile yeniden belediyelerden geri aldılar. Önümüzdeki günlerde Ankara’ya gideceğiz. Bakan ile gürüysek için randevu talebinde bulunabiliriz” dedi.

“Gündemimizde kayyım yok, 5 yıllık çalışma programı yaptık”

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş Başkanı Doğan Hatun ise, Kayyım döneminde sistemin hizmet etmemek üzere kurulduğunu söyleyerek, “Bu 5.5 ayda bizi en zorlayan kısım temizlik oldu. Kayyımın işe aldığı bürokratlar işe gelmedikleri gibi 4-5 aydır rapor alıyorlar. Hakkari’ye kayyım atandığında kayyımın işe aldıklarını işe gelmemeleri konusunda telkinde bulunmuşlar. Kayyım atanacak beklentisi yaratmışlardı. Gündemimizde kayyım yok, biz 5 yıllık bir çalışma planı yapıyoruz” dedi.

“Temizlik konusunda elimizi bağladılar”

Kayyım zamanında işe alınanların çalışmadığını, özellikle 5.5 ayda DİSKİ’nin çok önemli çalışmalar yapmasına rağmen temizlik konusunda istenilen seviyede olmadıklarını söyleyen eş başkan Hatun, “Temizlik konusunda 2014 protokolüne dönmek istedik. İhaleler açıp 4 merkez belediyesine temizlik konusunda yeni personeller açıp yardım etmek istedik. Ancak buna da izin verilmedi” dedi.

Editör: Nazmi Kahraman