Türkiye’nin hayran kaldığı Diyarbakırlı ilk kez konuştu Türkiye’nin hayran kaldığı Diyarbakırlı ilk kez konuştu

Diyarbakır’da, definlerin yapıldığı Yeniköy Mezarlığında 4 aylık ihtiyacı karşılayacak yer kalırken, yeni yer tahsisi için bakanlık aydır tapuyu vermediği ortaya çıktı. 

Diyarbakır’da, Mardinkapı, Şehitlik, Alipınar gibi mezarlıklarda defin yapılacak yer kazmazken, Diyarbakır’da şu anda definlerin yapıldığı tek yer alan merkez Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığında ise 4 aylık ihtiyacı karşılayacak kadar mezar yeri kaldı. 

5B9B7559Eb10Bb27Dc412F8A.jpgCUMHURBAŞKANLIĞI, MEZARLIK TAHSİSİNİ UYGUN GÖRDÜ

Kayyım yönetimi döneminde Sur ilçesi Bağıvar Mahallesinde bulunan 588 dönümlük bir alanın Diyarbakır’ın yeni mezarlık alanı olarak tahsis edilmesi için girişimler başlatıldı. Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2022 yılında belediyeye gönderdiği yazıda, mezarlık ile ilgili tahsis amacı değişikliğinin Cumhurbaşkanlığı tarafından uygun görüldüğünü bildirdi.

3 I Ej P46 H D0 Stma S Tk H9 W I Q.jpgBELEDİYE, 20 YILLIK OT BEDELİNİ ÖDEDİ

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, bahse konu yer ile ilgili 20 yıllık ot bedeli olan 1 milyon 448 bin liranın yatırılmasını isteyince belediye söz konusu ot bedelini 20 Mart 2023 tarihinde yatırdı. Seçimlerden sonra 17 Nisan tarihinde Büyükşehir Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne yazı yazarak, ot bedelinin ödendiğini bu nedenle söz konusu yerin, “Mezarlık alanı” olarak Belediyeye tahsis edilmesini istedi. 

VALİLİK, “SAKINCA YOKTUR” DEDİ

Diyarbakır Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, 2 Mayıs’ta gönderdiği yazıda, tahsis işleminin yapılmasında Valilikçe sakınca bulunmadığını belirtti. Ancak aradan geçen süreye rağmen bakanlıktan halen söz konusu yerin Belediye’ye tahsisi ve tapu devir işlemine onay verilmediği ortaya çıktı. 

M E Z A R L I K2.Jpeg“DEFİN ALANI TÜKENDİ, İVEDİ OLARAK DEĞERLENDİRİN”

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden son olarak 28 Haziran tarihinde Diyarbakır Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne gönderilen yazıda, Yeniköy Asri Mezarlığının yetersiz olduğu, özellikle pandamı dolayısıyla defin alanlarının tükendiği belirtildi. Yazıda, “Toplum sağlığı açısından olumsuzluklar yaşanabileceğinden tahsis talebimizin İvedi olarak değerlendirilmesi” istendi.

P H O T O 2024 09 23 16 09 31Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, yaptıkları çalışmalar ve projelerin özellikle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca engellendiğini, kendilerine yanıt verilmediğini yada olumsuz yanıt verildiğini söyledi. Bucak, mezarlık konusundaki örnek olarak da yeni mezarlık alanı ile ilgili yaşanılan sorunu anlattı.

Editör: Ferit Aslan