Savcı, sanıklardan İnfaz Koruma Memuru olan Cesim Demirtaş ile Recai Dağkuşu’nun olay günü firarın gerçekleştiği blokta nöbetçi olduklarını, Dağkuşu’nun vardiya olarak sayımı devrettiği, sabah sayımı alındıktan sonra iki ayrı koğuştan 3’er kişi olmak üzere 6 teröristin firar etmesine rağmen Cesim Demirtaş’ın mevcudun eksiksiz olduğu şeklinde tutanak tuttuğunu belirtti.

Sanık Recai Dağkuşu’nun firarın yaşandığı gün nöbet çizelgesine göre H blok 5.6.7.8 nolu kısımlarda nöbetçi olmasına rağmen sayım için girdiği H1/2 nolu odada kimseyi görmediğini, 2 No’lu oda diye seslendiğinde 'Buradayız' diye karşılık verilince kontrol etmeden mevcudun tam olduğunu düşündüğü için odayı kontrol etmediğini işaret eden savcı, nöbetçi olduğu kısım ve odalarda değil, firarın yaşandığı kısım ve odalarda görev aldığı ve buna dair makul bir gerekçe sunamadığına dikkat çekildi.

Olay yerinde yapılan keşifte gerek sanık Dağkuşu’nun bulunduğu taraftan, gerekse tutukluların bulunduğu taraftan normal ses tonuyla karşı tarafa seslenmenin duyulmasının mümkün olmadığının tespit edildiğini belirten savcı, sanığın bu şekilde bağırarak odalara girmeden sayım almasının da hayatın olağan akışına uygun düşmediğine dikkat çekti.

6 KİŞİYE CEZA 16 KİŞİYE BERAAT

Diyarbakır'da yaz gecelerinin buluşma noktasıydı Diyarbakır'da yaz gecelerinin buluşma noktasıydı

Mahkeme, İnfaz Koruma Memurları Recai Dağkuşu ile Cesim Demirtaş’ı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükümlünün kaçmasına imkan sağlamak suçundan 20’şer yıl hapisle cezalandırdı, ardından cezayı iyi hal indirimini düzenleyen 62. Madde uyarınca 16 yıl 8’er aya indirdi. 3 sanık görevi kötüye kullanmaktan 1’er yıl hapisle cezalandırılırken, 1 sanık dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranmaktan 2 yıl hapisle cezalandırıldı. Asker ve infaz koruma memurlarından oluşan 16 sanığın delil yetersizliğinden beraatlarına karar verildi. 

Editör: Özgür Ayaydın