Diyarbakır'da bulunan ve 17. Yüzyılda inşaa edildiği tahmin edilen Mar Petyun Keldani Kilisesi, yıllar içerisinde büyük değişim gösterdi.

Konsey Diyarbakır'da toplanıyor Konsey Diyarbakır'da toplanıyor

Mar Petyun Keldani Kilisesi

Mar Petyun Yeni Hali

2015 yılında tarihi Sur ilçesinde meydana gelen hendek-barikat olaylarında büyük hasar gören tarihi kilise, 2019 yılına kadar harabe haldeydi. 

Whatsapp Image 2024 05 28 At 22.38.11

Kilise aradan geçen beş yılda restore edilerek bambaşka bir görüntü kazandı. Bugün ibadete açık olan ve içerisindeki kafeteryasıyla turistlerden yoğun ilgi gören kilise, kentin en önemli ibadet merkezlerinden biri durumunda. 

Whatsapp Image 2024 05 28 At 22.38.34

Mar Petyun Keldani Kilisesi'nin tarihçesi: 

Sur İlçesi, Özdemir Mahallesinde Şeyh Mattar Cami yakınlarındadır. Ne zaman inşa edildiği tam olarak bilinmeyen kilise, mülkiyeti Katolik Mezhebine bağlı Keldaniler tarafından günümüzde de kullanılmaktadır. Mar Petyun Kilisesi’nin kesin tarihi yazılı kaynakların yetersizliği ve kitabenin olmayışından bilinmemektedir. Kiliseye giriş sağlayan kuzeybatı köşedeki kapının üstünde 1834 yazılı kitabeye yer verilmiştir. 1834 onarım tarihi olarak kabul edilmektedir. Yapı birçok kez onarım görmüştür. Diyarbakır’da birçok yapıda olduğu gibi ana yapı malzemesi olarak siyah bazalt taş kullanılmıştır. Plan itibariyle kemerle bölünmüş üç nefli beş apsislidir. Mar Petyun Kilisesi, birbiriyle bağı olan ihtiyaçtan kaynaklı ek yapılar ile kompleks bir yapı grubu oluşturmaktadır. Kompleks içinde Mar Petyun Kilisesi, lojman ve üç avlu mevcuttur. Kilisenin içinde yer aldığı kompleks yapı grubu, avlu etrafında düzgün olmayan, U şeklinde bir düzenlemeye sahiptir. Kilisenin bazalt taş duvarları, apsis önündeki baklava dilimli ve iki renkli taş döşemeler ile uyum içindedir. Ana yapı malzemesi olan volkanik bazalt taşın yanı sıra toprak, ahşap ve kireç harcı kullanılmıştır. Duvar örgüsü ve döşemede blok taş kullanılmıştır. Diyarbakır’daki tüm yapılarda olduğu gibi süslemede kireç harcı (cas) ve mobilyada ahşap malzeme kullanılmıştır. Demir kemer karınlarında kandil asılması için, pencere parmaklıkları, demirin kullanım alanlarını göstermektedir. Kilise günümüzde ibadete açıktır. 

Editör: HABER MERKEZİ