Diyarbakır'da Eğil ilçesinde oyulan kaya içerisine yapılan ve adını kayadan alan 1900 yıllık tarihi kilise bu yıl yapılan çalışmalar sonunda turizme açıldı.
Kaya içerisinde olduğu için ulaşımı olmayan, duvarlarında çok sayıda haç işaretii bulunan yaklaşık 1900 yıllık kilisede belgeleme, alan düzenleme ve temizlik çalışması yapıldı. Eğil Kaymakamlığı ile Belediyesi'nin çalışmaları sonucu kilisenin yolu, yerli ve yabancı misafirlerin rahatça ulaşabilmesi için düzenlenirken, seyir terası ve merdiven yapıldı.
Tarihi Hristiyanlığın Anadolu'daki tarihi ile bağlantılı olan kilisede, bölgede yaşayan Hristiyan azınlıkların dini etkinliklerine ait semboller bulunuyor. Burada yapılan kazılarda 18. ve 19. yüzyıllardan kalma, Avrupa devletleri ile Osmanlı'ya ait sikkeler bulunurken, bu sikkelerin ortaya çıkması ile kilisenin 19. yüzyıla kadar faal bir merkez olduğunu gösteriyor.
Kilisede, aynı zamanda tüm Hristiyanlarca kutsal kabul edilen bazı değerlerin de saklandığı, bölgedeki Hristiyanlarca önemsenen kutsal emanetlerin muhafaza edildiği bir kilise olarak dikkati çekici bir özelliğe sahip olduğu öğrenildi.
İki ayrı kaya mezarın birleştirilmesi sonucu oluşan kilisenin duvar işçiliğinde farklı dönemleri yansıtan çalışmalar dikkat çekiyor. Bölgede daha önce yaşamış ve yaşamaya devam eden Hristiyan azınlıkları sembolize eden haçlar da duvarda yer alıyor.
Bir süre önce ziyaretlere açılan kilise 40 dereceyi aşkın sıcaklara rağmen turistlerden ilgi görüyor. Şanlıurf'nın Siverek ilçesinden Eğil'deki arkadaşlarını ziyarete gelen ve ilçenin tarihi yerlerini gezen Faruk Özbülbül, hem Eğil Kalesini hem de Peygamberler Tepesi ile Kaya Kilisesi'ni gezdiklerini belirterek, "Çok güzel bir coğrafya. Tarihiyle, kültürüyle insanı etkileyen bir yer. Burada tarihi yerleri gezip, baraj gölü kenarında dinlenebiliyorsunuz. Bizim için güzel bir gezi oldu."dedi.