CEGA ÖZEL

Diyarbakır'ın bu köşesi Akdeniz 

Abone Ol

Özgür Ayaydın/özel haber

Geçit Köyü, ilçeye 4 kilometre uzaklıkta. Tam da Karakaya Barajı Göl sahasının kenarında bulunuyor. İki dağın arasında kalan köy, bölgedeki karasal iklimin aksine ılıman bir iklime sahip. Uzmanlar, bunu mikroklima iklimi olarak adlandırıyor. Havası daha çok Akdeniz'i andırıyor. Bu nedenle, neredeyse yüzde 90'ı karasal iklim olan Diyarbakır'ın bu köşesi adeta Akdeniz gibi.

Geçit Köyü Narı ile ünlü. Ancak, Diyarbakır, Elazığ, Malatya ve Adıyaman illerini buluşturan sınır noktasındaki köyde, portakal, muz, mandalina, limon, kivi gibi bölgenin yabancı olduğu  bir çok tropikal meyve çeşidi de yetişiyor. 

Kuzeyi kapalı olan Geçit Köyü'nde her yıl tonlarca nar toplanıyor. Hicaz, Ahmedi Kahya narları bölgenin en lezzetli narları. Kırmızı ve ekşimsi olan Hicaz Narı'ndan nar ekşisi ve suyu yapılırken, Ahmedi Kahya cinsi ise hem tatlı hem de ekşi olduğu için sofralık olarak ta tüketiliyor. Köylüler, artan narları, kışın tüketmek için evlerinin tavanlarına veya balkonlarına asıyor. Bu yöntemle saklanan narlar, yaklaşık 4.5 ay bozulmadan duruyor. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Nihat Nurbaki, köye giderek incelemelerde bulundu. Köyde bir çalışma yaparak proje hazırlayacaklarını belirten Nurbaki, "Burada çok farklı ve güzel bir iklim var. Cennet hurmasını, limonu, portakalı dalında gördük. Burada her türlü tropikal meyve yetişiyor. Önümüzdeki dönemde yapacağımız proje ile buradaki vatandaşlarımıza fidan, altyapı ve teknik destek verererek, bambaşka bir köy yaratabiliriz."dedi. 

Köy muhtarı Cuma Toğrul, köyde yıllardır bu meyvelerin yetiştiğini ancak, yeterli altyapıya sahip olmadıklarını söyledi. Bu konuda yetkililerden destek beklediklerini anlatan Toğrul, "Burası mikroklima bir iklime sahip. Sürekli ılıman bir havası var. Köyümüzde her türlü meyveyi yetiştiriyoruz. Eğer istenilen desteği alabilirsek, burası belki de Diyarbakır'ın ve diğer illerin meyve ihtiyacını karşılayabilecek bir yer durumuna gellir. Bizim narımız ünlü. Her yıl rekoltemizi arttırmaya çalışıyoruz. Narla birlikte diğer ürünlere de yoğunlaşırsak iyi bir sonuç alabiliriz."şeklinde konuştu. 

Köy sakinlerinden Mehmet Topçu ise, ilçe merkezinde oturduğunu ancak, köyde bahçesinin olduğunu söyledi. Her yaz köye gelip sebze ve meyve ektiğini belirten Topçu, "Bahçemde cennet hurması, portakal, nar, limon var. Tadları da çok güzel. Bu bahçeyi daha da büyütmek, meyve çeşitliliğini arttırmak isterim. Ancak, bunun için desteğe ihtiyacımız var"dedi.