Nazmi Kahraman
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde bulunan Ermeni Kilisesi'nden kasra çevrilen yapı bugün içler acısı durumda.
Tarihte ilk yerleşmelerin kurulduğu yerlerden biri olan Kulp, Sümerler, Mitanniler (Huriler), Urartular, Kimmerler, Medler ve İskender’in hakimiyetine girdi. Bir süre Ermeni hakimiyetinin de bölgede hüküm sürdüğü Kulp, 1540 tarihli tahrir defterinde Diyarbekir eyaletine bağlı 11 Ocaktan biri oldu.
TAŞLAR 50 KİLOMETRE ÖTEDEN GETİRİLDİ
Kurmanci Pasûr, Zazaca: Pasor olarak adlandırılan Kulp, birçok tarihi esere de ev sahipliği yapıyor. Yüzlerce yıllık tarihi eserlerden biri de Telli Ağa Kasrı.
İlçenin doğusunda yer alan Hasandin Dağı'nın yamacındaki tarihi yapı Ermeni Kilisesi olarak yapılmış.
Karabulak (Nerçik) köyünde bulunan ve 1650-1670 yılları arasında yaptırılan Surp Hagop Ermeni Kilisesi uzun yıllar Ermeniler tarafından ibadet yeri olarak kullanıldı.
Yaklaşık 50 kilometre ötedeki Taşköprü (Gelîyê Godernê) köyünden getirilen taşlarla yapılan kilise, Ermenilerin bölgeyi terk etmesiyle bir süre atıl durumda kaldı.
Kilise, 1915 yılında Telli Ağa ve kardeşi Abdul Ağa tarafından onarılarak kasra dönüştürüldü. Ağa kardeşler tarafından yerleşim yeri haline getirilen kasır 2 kattan oluşuyor.
Köyün üst kısmında bulunan ve dört bir yanı bahçelerle çevrili kasrın doğusunda bir şelale ve şelalenin altında bir havuz bulunur.
Doğusunda Abdül Ağa, batısında ise Telli Ağa'nın yıllarca oturduğu kasr zamanla toprak tabakanın zayıf ve kaygan olmasına bağlı olarak yer yer göçtü.
Bir zamanların gözdesi olan yapı bugün harap hale geldi. Yapının sadece batı kısmındaki bölümü ayakta kalabildi.
Vatandaşlar, bu ve diğer yapıların onarılarak turizme kazandırılmasını bekliyor.