DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın kayıp altın madeni

Tarihin sayfalarından çıkan bir gazete haberinde Macar mühendislerin Diyarbakır'da altın madeni bulduğu belirtiliyor.

Abone Ol

Diyarbakır, yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, zengin bir kültürel ve coğrafi yapıya sahip bir şehir. Şehrin derinliklerinde saklı kalmış birçok sır ve hazine olduğu da iddia edilir. İşte bu iddialardan biri de, 1900'lü yılların başlarında ortaya atılan altın madeni haberi.

DEREBEY'İN GİZEMİ

O dönemde yerel bir gazetede yer alan habere göre, Diyarbakır'ın Derebey kazasının Derimitne köyü yakınlarında Macar bir mühendis tarafından zengin bir altın madeni keşfedilmişti. 

Bulunan altınların, yapılan tahliller sonucunda 24 ayar olduğu belirtiliyordu. Ancak, günümüzde böyle bir coğrafi isim bulunmaması, haberin doğruluğu hakkında soru işaretleri yaratıyor.

Diyarbakır'da 1900'lü yılların başında ortaya atılan altın madeni haberi, o dönemde büyük yankı uyandırmıştı.

Habere göre, Macar bir mühendis tarafından bulunan madenin, yapılan tahliller sonucunda 24 ayar olduğu belirlenmişti. Ancak, günümüzde böyle bir madenin varlığına dair kesin bir kanıt bulunamadı. Bu durum, haberin doğruluğu konusunda soru işaretleri yaratırken, Diyarbakır'ın gizemli geçmişine dair merak uyandırmaya devam ediyor.

ALTINLAR MACARİSTAN'DA TAHLİL EDİLMİ

''Diyarbekir'de zengin bir altın madeni bulundu'' başlığı ile yer alan haberde şu ifadelere yer veriliyor:

''Bu civarda bulunan Derebey kazasının Derimitne köyünde ve köye 600 metre mesafedeki dağın tepesinde maden aramakta olan Macar mühendisleri tarafından zengin bir altın madeni keşfedilmiştir. 

Madeni keşfeden zat mühendislerden M. Stefan'dır. M. Stefan, madeni bulunca Mardin Vilayeti vasıtasıyla İktisat Vekaleti'ne müracaat etmiş ve Macaristan'a numune gönderilmesi için müsaade istemiştir. İktisat Vekaleti bu müsaadeyi vermiş, M. Stefan da çıkarttığı külçelerden bir miktarını Macaristan'daki biraderine göndederek, tahlil ettirmiştir.

Tahlilden sonra neticeye göre, madenin '24 derece' halis altın olduğu anlaşılmıştır.''