Diyarbakır'da Göbeklitepe'den daha eski uygarlıkların bulunduğu yerleşim yerleri baraj sularına gömüldü.

Diyarbakır, binlerce yıllık tarihiyle bilinen bir şehir. Ancak bu toprakların derinliklerinde yatan sırlar, su altında kalarak unutulmaya yüz tutuyor. 

Hasankeyf'i sularına gömen Ilısu Barajı, Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde bulunan Kortik Tepe'yi de sular altında bıraktı. Çanak çömleksiz Neolitik dönemin izlerini taşıyan Körtik Tepe  insanlığın ilk yerleşik hayata geçtiği yer olarak biliniyor.

Ilısu Körtik

Fotoğraf: Sular altında kalan Körtiktepe

12 bin 500 yıllık tarihiyle Göbeklitepe'den 500 yıl daha eski olduğu belirlenen Kortik Tepe, ortaya çıkardığı eserlerle bilim dünyasını şaşırtmıştı. Ancak baraj projesi nedeniyle bu eşsiz hazine sulara gömüldü.

Diyarbakır’da, 100 yatak kapasiteli bina kiralanacak Diyarbakır’da, 100 yatak kapasiteli bina kiralanacak

Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesindeki Gre Fılla Höyüğü de benzer bir kaderi paylaştı. 11 bin yıllık bu höyükte yapılan kazılarda, Göbeklitepe kültürüne benzerlikler taşıyan birçok eser ortaya çıkarıldı. Ne yazık ki, buranın kaderi de baraj gölü oldu.

Gre Hberiçi

Fotoğraf: Gre Fılla höyüğü

Diyarbakır'ın Eğil ilçesindeki antik kent de 1995 yılında Dicle Barajı'nın suları altında kalmıştı. Bu batık kentte kral mezarları, mağara evleri gibi birçok tarihi yapı bulunuyor.

Eğil-3

Fotoğraf: Eğil antik kent

Editör: EYYUP KAÇAR