CEGA ÖZEL

Dünya üzerinde uçan en büyük kuş Türkiye'yi terk ediyor

Abone Ol

(Özgür Ayaydın)

ÇERMİK -  Nesli Tehlike Altındaki Türler Kırmızı Listesinde ‘’Nadir'' olarak sınıflandırılan ve dünya üzerinde uçabilen en büyük kuş olan toyu (otis tarda) uzaktan yerde görenler ‘’hindi'’sanıyor.

Güneydoğu, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki doğal bozkır, tarla ve meralarda yaşamlarını sürdüren, 1977’den beri avlanması yasak olan toyların sayısı Türkiye’de her geçen gün hızla azalıyor.

 - Köylülere önemi anlatılıyor

​Doğa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakır İl Müdürlüğü ekipleri yıllardır toy kuşlarının yaşam alanlarını gözlem altına alarak, periyodik aralıklarla sayımlar yapıyor. İncelemelerde sadece bir bölgede 5 yıl önce 60 toy görülürken, söz konusu yerde bu yılki gözlemde sadece 5 toya rastlandı.

Ekipler, yöre insanının toyu avlamamaları konusunda periyodik zamanlarda çalışma yürütüyor. Okullarda çocukları, kahvehanelerde ise köy sakinlerini bilgilendiren ekipler konuyla ilgili bilboardlara afiş astırıyor.

Nesli tükenme tehlikesi olan toyu korumamız lazım’'

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, ağaçlık ya da kayalıklı dik arazilerden ziyade düz ve düze yakın açık arazileri tercih ettiğini söyledi.

Meraların tarıma açılmasının toy populasyonuna büyük etki ettiğini işaret eden Kılıç, Güneydoğu, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin yaşam alanı olduğunu vurguladı.

Kılıç, şunları kaydettİ:

‘’Toy, doğal bozkırlar, tarım alanları ve meralarda yaşayan ve dünya üzerinde uçabilen en büyük kuş türüdür. Bölgemizde bahar ve yazın Bismil, Çınar, Silvan ve Karacadağ eteklerinde, kışı ise Suriye sınırında geçiriyorlar. Meraların tarıma açılması, daha önce hububat ve mercimek ekimi yapılan tarlalarda pamuk ve mısır ekimin gerçekleşmesi ve avlanma sonucu yurdumuzda sayılarında hızla düşüş oldu. Nesli tükenme tehlikesi olan toyu korumamız lazım.''