Ne kadar enerji kullandığımız ve bunun nereden geldiği uzun zamandır iklim krizinin temel sorunu oldu. Bu nedenle bazı stratejiler yeni, daha temiz yakıtlara yönelirken, dünya yüzeyinin altında saklanan muazzam bir hidrojen enerjisi rezervi keşfedildi.

Science Advances Dergisi'nde yayımlanan yeni bir çalışma, bu rezervlerin tüm dünyaya yayıldığını tahmin ediyor.

Jeolojik hidrojenin çıkarılmasının nispeten düşük karbonlu bir işlem olduğunu ifade eden araştırmacılar, ''ancak şu anda bunun yapıldığı tek yer Mali'dir'' dedi.

Yeni çalışma için ABD Jeoloji Araştırması'ndan araştırmacılar, hidrojenin nasıl oluştuğu ve davrandığı hakkındaki önceki anlayışları jeolojik verilerle birleştirerek, küresel çapta bu rezervuarların büyüklüğünü tahmin etmek için bir model oluşturdu.

Bu model, yüzeyin altında 5,6 x 10 6  metrik ton (bu da 3,7 milyon arabanın veya 1,56 milyar flamingonun ağırlığına eşdeğer) kadar hidrojenin saklı olabileceğini öne sürüyor.

Çalışmaya dahil olmayan University College London'da (UCL) Dünya Bilimcisi olan Prof. Bill McGuire, BBC Science Focus'a yaptığı açıklamada, ''Emisyonları düşürmeye ve iklim acil durumuyla mücadeleye katkıda bulunmak için gereken ölçekte hidrojeni emmek, zamanımızın olmadığı muazzam bir küresel girişim gerektirecektir'' dedi.
 

Editör: NAZMİ KAHRAMAN