DÜNYA

Dünyanın en büyük füzyon reaktörü tamamlandı

Fransa'da inşa edilen dünyanın en büyük Nükleer Reaktörü tamamlandı.

Abone Ol

Fransa'da inşa edilen dünyanın en büyük Nükleer Reaktörü tamamlandı.

Fransa’da inşa edilen ve maliyeti 28 milyar doları bulan dünyanın en büyük füzyon reaktörü ITER'in son manyetik bobini nihayet yerleştirildi. Dünyanın en güçlü mıknatısını içeren reaktörün tam kapasiteyle çalışmaya başlaması en erken 2039 yılında gerçekleşecek.

Bilim insanları, projeyi yürüten ITER'in reaktörünün 15 yıl daha çalışmaya başlamayacağını duyurdu. 

GECİKME İKLİM KRİZİNİ SORA SOKUYOR

Bu gecikme, nükleer füzyon enerjisinin iklim krizine çözüm olma ihtimalini zora sokuyor.

ITER'in genel müdürü Pietro Barabaschi, ''ITER'in gecikmesi doğru yönde gitmiyor. Nükleer füzyonun, insanlığın karşı karşıya olduğu sorunları çözmesini beklememeliyiz. Bu ihtiyatlı bir davranış değil'' dedi.

''DÜNYANIN EN GÜÇLÜ MIKNATISINI İÇERİYOR''

Dünyanın en büyük füzyon reaktörü ITER, Avrupa Birliği ülkeleri, İngiltere, Çin, Hindistan ve ABD dahil olmak üzere 35 ülkenin iş birliğinin ürünü.

ITER, Dünya’yı koruyan manyetik alandan 280.000 kat daha güçlü bir manyetik alan üretebilen dünyanın en güçlü mıknatısını içeriyor.

Başlangıçta 5 milyar dolara mal olması ve 2020 yılında çalışmaya başlaması planlanan reaktör, şimdiye kadar birçok kez ertelendi ve bütçesi 22 milyar doları aştı.

Ek maliyetler için 5 milyar dolar daha önerildi. Bu öngörülemeyen masraflar ve gecikmelerin, reaktörün çalışmasını 15 yıl geciktirdiği bildirildi.

FÜZYON ENERJİNİN POTANSİYELİ

Bilim insanları, yıldızların enerji ürettiği nükleer füzyon sürecinden, 70 yıldan daha uzun süredir yararlanmaya çalışıyor. 

Füzyon, hidrojen atomlarının yüksek basınç ve sıcaklıklarda birleşerek helyum oluşturmasıyla gerçekleşiyor. 

Bu süreç, sera gazları veya uzun süreli radyoaktif atık üretmeden muazzam miktarda enerji üretiyor.

Live sience