Columbia Üniversitesi'ndeki bilim insanları, zamanlarını başkalarına yardım etmeye adayan emeklilerin depresyona girme olasılığının yüzde 43 daha düşük olduğunu keşfetti.  

Araştırmacılar, gönüllülüğün sağladığı sosyal etkileşim ve amaç duygusunun yaşam memnuniyetini artırarak depresyona karşı koruyucu bir kalkan oluşturduğuna inanıyor.

Bu çarpıcı sonuçların, dünya genelinde yaşlanan nüfusun artmasıyla daha da önem kazandığını belirten araştırmacılar, şöyle dedi:

''Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 60 yaş ve üzeri insan sayısı 1,4 milyara ulaşmış durumda. Depresyon, bu yaş grubunda diyabet, kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Çalışmada ayrıca, evli olmak ve yüksek gelir gibi faktörlerin de depresyon riskini azalttığı gözlemlendi.  Katılımcıların çoğunlukla erkek ve yüksek gelirli olmasından dolayı daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.''

GÖNÜLLÜLÜĞÜN ETKİLERİ

Uzmanlar, gönüllülüğün bireylere sosyalleşme fırsatı sunarak yalnızlık hissini azalttığını ve hayata bir amaç kattığını belirtiyor.

Başkalarına yardım etmenin getirdiği tatmin duygusunun da ruh sağlığına olumlu etkileri olduğunu kaydeden uzmanlar, şöyle dedi:

''Emeklilik döneminde depresyonla mücadele edenler veya bu riski azaltmak isteyenler için gönüllülük, hem topluma faydalı olmak hem de ruhsal sağlıklarını korumak adına güçlü bir araç.''
 

Kaynak: sciencefocus