Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatının (UCLG-MEWA) Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Diyarbakır’da başladı. Wyndham Garden Otel’de “Yerel Diplomasi: Kentsel Geleceğin İnşası” temasıyla düzenlenen toplantıya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman ile ulusal ve uluslararası 30’a yakın büyükşehir belediyesi başkanları, eş başkanları ile yöneticileri katıldı.

Serra Bucak Toplanti

Duman: Yerel yönetimlerin güçlenmesi için çalışıyoruz

Toplantının açılışında konuşan UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, UCLG-MEWA’nın 20. kuruluş yılının kutlamanın gururu yaşadıklarını belirterek, 100 yılı aşan birikimin devamı olan teşkilatlarının 20 yıldır bölgede yerel yönetimlerin güçlenmesi, yerel gündemlerin küresele taşınması konusunda kararlıkla çalıştığını söyledi. Duman, “Hep birlikte daha güçlü ve sürdürülebilir şehirler oluşturma yolunda adımlar atacağımıza inanıyorum. Ortadoğu’nun zengin kültürü ve stratejik konumu her zaman önemini korumuştur. Ancak bölgemiz bugün çok ciddi bir kaosla karşı karşıyadır, iç ve dış güç gibi önemli sorunlarla mücadele etmektedir. Bu durum yerel yönetimler başta olmak üzere bölgedeki tüm kurum ve kuruluşlar ile bölge insanlarını derinden etkilemektedir. Yerel yönetimler olarak bizlere düşen görev, yaşanan zorluklar karşısında dayanışmayı artırmak, eşitliği, barışı ve adaleti önceleyen bir yönetim anlayışıyla hareket etmektir” dedi.

Eş Başkan Bucak: Ev sahipliği yapıyor olmanın gururunu yaşıyoruz

Eş Başkan Serra Bucak ise, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak, UCLG-MEWA’nın Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısına ev sahipliği yapıyor olmanın gururunu ve heyecanını yaşadıklarını ifade ederek, “Kentimiz, binlerce yıllık zengin ve kadim tarihinde olduğu gibi bugün de farklı kültürleri, dilleri, inançları ve kimlikleri bir araya getiriyor, verimli bir kesişim noktası olmaya devam ediyor” dedi.

‘Olumlu sonuçlar elde edeceğiz’

İki gün sürecek toplantılar boyunca kentlerin gündeminde olan, yerel yönetimlerin temel sorumluluk alanlarını kapsayan önemli başlıkları tartışacaklarını kaydeden Eş Başkan Bucak, “Çok değerli belediye başkanlarımız, eş başkanlarımız, uzmanlar ve hocalarımız bizimle olacak. Bu tartışmalardan en yüksek seviyede faydalanacağımızdan ve kentlerimiz için olumlu sonuçlar elde edeceğimizden hiç kuşkum yok. Fakat eksiğiz ve eksik olmanın burukluğuyla bir araya geldik. Dilerdik ki Orta Doğu ve Batı Asya’nın tüm bileşen belediye başkanları ve yöneticileriyle bir araya gelebilelim. Bugün burada bizimle birlikte olması gereken, UCLG-MEWA’nın değerli başkanı Tayseer Abu Sneineh, üye belediye başkanları, yerel yönetim temsilcileri, kendi ülkelerindeki ve bölgelerindeki savaş, soykırım ve işgal politikaları nedeniyle toplantıya fiziki olarak katılamadı” diye konuştu. 

‘Hareket özgürlüğüm kısıtlandı’

“Bugün aramızda bulunan belediye başkanları nezdinde, Orta Doğu’da savaşın, sömürünün ve tecridin kıskacına alınmış, fakat her şeye rağmen sesini bütün dünyaya duyurmaya devam eden halklarla dayanışma duygularımızı buradan tekrar etmek isterim” diyen Eş Başkan Bucak, şöyle konuştu: Bir gün bu salonları eksiğimiz olmadan dolduracağımıza inancımız tam. Bu inancın da bu salondaki bütün bileşen tarafından paylaşıldığından yana hiç şüphemiz yok. Hareket özgürlüğü merkezi hükümet tarafından kısıtlanmış onlarca belediye eş başkanından biri olarak konuşmak istiyorum: Orta Doğu ve Kürt coğrafyası başta olmak üzere, savaşın, çatışmanın, sömürünün, kutuplaşmanın, yoksulluğun, kadın düşmanlığının adeta özel savaş politikası olarak bizlere dayatıldığı bu çağda, en acil şekilde yerellerden başlayarak diplomasi kanallarını örmemiz, kentler ve bölgeler arası işbirliği geliştirmemiz gerekirken; yurtdışındaki mekanizmalarla dayanışma köprüleri inşa etmemizin önüne engeller konmaktadır.”

‘Engeller bizleri ortak deneyimlerde birleştiriyor’

Ortak deneyimlerin önemine dikkat çeken Bucak, konuşmasına şöyle devam etti: “Bambaşka coğrafyalarda yaşasak da, başka diller konuşuyor olsak da, bu engeller bizleri ortak deneyimlerde birleştiriyor; bu sistematik savaşın, sömürünün ve tecrit ederek yönetmenin nasıl da ortak bir akıl olduğunu ifşa ediyor. Tecrit eden, ayrıştıran, yerelleri merkeze bağımlı kılan akıl ortaksa eğer, bu akla karşı gelişen bir aradalık, katılımcılık, yönetişim ilkesi ve en önemlisi toplumsal barıştaki ısrarımız da ortaklaşmalı ve bu kararlılığa uygun yaşam modelleri geliştirebilmeliyiz. Buradan hareketle, yerelde gelişen diplomasinin, kentler ve bölgeler arasındaki işbirliğini artırmanın, sürekli ve onurlu bir barışı sağlama yolunda büyük bir önem taşıdığını yeniden vurgulamak isterim. Yerellerde açılan diyalog kanalları, halkların sesini küresel alana taşıyabilir, bölgesel ve uluslararası düzeyde barışçıl çözümler üretilmesinin önünü açabilir.”

‘Yerel yönetimler işlevsiz kılınmaya çalışılıyor’

Yerel yönetimlerde karşılaştıkları engelleri anlatan Bucak, “Yerel yönetimlerin taşıdığı demokratik, eşit ve özgürlükçü yaşam kurgusu potansiyeline karşın, bugün (özellikle Türkiyeli) belediye eş başkanları olarak karşı karşıya olduğumuz tablo, yerel yönetimleri işlevsiz kılmaya, yetkilerini daraltmaya, mali özerkliklerini tamamıyla bypass etmeye dönük bir yaklaşımın hüküm sürdüğüdür. Belediyeleri iş yapamaz hale getirme uğraşının yanında, toplum bir kutuplaşma siyasetine maruz bırakılmaktadır. Nitekim bizler her gün bunun sonuçlarını kentlerimizde görebilmekteyiz. Kadınlar erkekler tarafından öldürülüyor, çocuklar kaybettiriliyor, çocuklar öldürülüyor! Kent merkezleri yoksulluğun en ağır haline tanık oluyor, genç işsizliği hiç olmadığı kadar yüksek. Gençler ve kadınlar geleceksizlik ve umutsuzlukla karşı karşıya” dedi. 

‘Barışın sesini yükseltmek zorundayız’

Bütün bu toplumsal çürümenin içinde yerel yönetimler olarak ağır ve tarihsel bir sorumluluğu layıkıyla üstlenebilmek için seçildiklerini belirten Eş Başkan Bucak, “İç içe geçmiş bütün bu sorun alanlarının birbiriyle bağlantısını iyi kurmak ve en önemlisi de bütün bunların tam da kalbinde duran, hepimizin en acil ihtiyacı ‘barışın’ sesini yükseltmek zorundayız. Çünkü barışın tesis edilmediği bir coğrafyada, yerel demokrasi de içi boş bir kavrama dönüşmeye mahkumdur. Barışın olmadığı bir coğrafyada, belediyecilik hizmetleri her zaman eksik, yoksun, yetersiz olacaktır. İşte bu nedenle, farklı kültürel arka planlarımız, dillerimiz, inançlarımız olmasına rağmen, kent diplomasisini, bölgeler arası işbirliğini geliştirmenin, dayanışma ağları kurmanın tam da yerinde ve zamanındayız” dedi.

‘Hafızanın ve sevginin kenti Amed’e hoş geldiniz’

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları olarak, bu süreçte aktif bir rol üstlenmeye ve üzerlerine düşeni yerine getirmeye hazır olduklarını kaydeden Bucak, “Sözlerimi sonlandırırken, ortak çalışmamıza olanak tanıdığı için UCLG-MEWA Başkanına, Genel Sekreterine ve UCLG-MEWA çalışanlarına teşekkür ediyoruz. Bu toplantıda emeği geçen bütün arkadaşlarımızın emeklerine sağlık, bütün konuklarımıza tekrar kentimize, hafızanın ve sevginin kenti Amed’e hoş geldiniz diyorum. Burada iki gün boyunca yürüteceğimiz tartışmaların yönetimsel anlamda verimlilik katmasını diliyorum” diye konuştu.

Toplantının açılışında ayrıca UCLG-MEWA (Türkiye) Eş Başkanı ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Metin Genç, UCLG-MEWA (Filistin) ve El Halil Belediye Başkanı Tayseer Abu Sneineh, UCLG (İspanya) Genel Sekreteri Emilia Saiz, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve 2023-2024 UCLG Dönem Başkanı Uğur İbrahim Altay, Lahey Belediyesi Başkanı ve UCLG (Hollanda) Başkanı Jan Van Zanen birer konuşma yaptı. 

Dura Belediyesinden Eş Başkanlara plaket

Açılış konuşmalarının ardından Filistin'in Dura Belediyesi heyeti, Eş Başkanlar Serra Bucak ve Doğan Hatun’a plaket takdim etti.

İki gün boyunca oturumlar düzenlenecek

Toplantı, açılış konuşmalarının ardından iki gün boyunca UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Toplantısı ile “UCLG-MEWA Kent Diplomasisi ve Yerel Yönetişim Komitesi: Şehirler Arası İş Birliği”, “Üst Düzey Diyalog: Küresel Gündemlerin Sosyal Etkisi”, “Gönüllü Yerel Değerlendirme (VLR): Küresel Gündemlerin Değerlendirilmesi”, “UCLG-MEWA Akıllı Şehirler ve Kentsel Mobilite Komitesi: MEWA Bölgesinde Kentsel Ulaşım”, “UCLG-MEWA Akıllı Şehirler ve Kentsel Mobilite Komitesi: Kentlerde Dirençlilik ve Akıllı Çözümler” başlıklı oturumlarla devam edecek.

Editör: Nazmi Kahraman