Bilim&Teknoloji

Evrenin doğum sırrını çözecek dev makine

Çin'de inşa edilen devasa bir yeraltı laboratuvarı, evrenin en gizemli parçacıklarından biri olan nötrinoların sırlarını çözmeye hazırlanıyor.

Abone Ol


Çin ''hayalet parçacıklar'' olarak tanımlanan ve ışık hızında hareket eden parçacıkların sırrını çözebilmek amacıyla gözlemevi inşa etti. 

JUNO adını taşıyan bu yeni gözlemevi, dünyanın dört bir yanından gelen bilim insanlarının ortak çalışmasıyla hayata geçiyor. 20.000 tonluk devasa bir sıvı dedektörü içeren bu tesis, nötrinoların farklı türler arasında nasıl dönüştüğünü ve kütlelerinin ne olduğunu ölçmeyi amaçlıyor. Bu bilgiler, evrenin oluşumu ve geleceği hakkında önemli ipuçları sağlayabileceği bildirildi.

NÖTRINOLAR NEDEN ÖNEMLİ

Bilim insanları, nötrinoların, ''Büyük Patlama''dan hemen sonra oluşan ilk parçacıklardan olduğunu ve bu nedenle,  özelliklerini anlamak, evrenin nasıl oluştuğuna dair daha iyi bir fikir verebileceğini söyledi.

Evrende maddenin, antimaddeden çok daha fazla olduğuınu ifade eden bilim insanları, ''Nötrinolar, bu dengenin neden bozulduğunu açıklayabilecek önemli bir parça olabilir. Nötrinolar hakkında öğreneceğimiz her şey, fizik dünyamız hakkında bildiklerimizi kökten değiştirebilecek yeni bir fizik teorisine kapı aralayabilir.''

JUNO NASIL ÇALIŞACAK?

Bilim insanları, yakındaki nükleer santrallerden gelen nötrinoların, yeraltındaki dedektöre gönderileceklerini ve burada, nötrinoların sıvıyla etkileşimi sonucu oluşan ışık sinyallerinin, hassas dedektörler tarafından tespit edileceklerini belirterek, bu sinyallerin, nötrinoların özellikleri hakkında bilgi vereceklerini anlattı.