Teknoloji

Fransa'dan nükleer füzyonda Çin'e büyük darbe

Fransa, nükleer füzyonda Çin'in daha önceki rekorunu yüzde 25 oranında geride bırakarak yeni bir rekora imza attı.

Abone Ol


İnsanlık, neredeyse sınırsız ve temiz enerji hayaline bir adım daha yaklaştı! Fransa'daki WEST füzyon reaktörü, bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen bir başarıya imza atarak, nükleer füzyon alanında yeni bir rekora imza attı. 

Çin'in kısa süre önce kırdığı rekoru yüzde 25 oranında geride bırakan Fransız bilim insanları, ''yapay güneş'' olarak adlandırılan plazmayı tam 1.337 saniye boyunca sabit tutmayı başardı.

YILDIZLARIN SIRRI ÇÖZÜLÜYOR

Peki bu ne anlama geliyor? Bilim insanları, 70 yılı aşkın süredir Güneş'e ve diğer yıldızlara güç veren nükleer füzyon sürecini taklit etmeye çalışıyor. Hidrojen atomlarını inanılmaz derecede yüksek sıcaklık ve basınç altında birleştirerek, maddeyi ışığa ve ısıya dönüştüren bu süreç, sera gazı veya uzun süreli radyoaktif atık üretmeden muazzam miktarda enerji üretiyor. Ancak bu, yıldızların kalbindeki koşulları Dünya'da yeniden yaratmak hiç de kolay değil.

50 MİLYON DERECE SICAKLIK

Araştırmacılar, Fransa'daki WEST reaktörünün, 22 dakikadan uzun bir süre boyunca, 50 milyon santigrat dereceden daha sıcak yanan plazmayı bir arada tutarak, adeta minyatür bir Güneş yarattığını söyledi.

Bu başarının Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör (ITER) gibi devasa projelerin önünü açtığını belirten araştırmacılar, bunun insanlığın enerji sorununa kalıcı bir çözüm bulma umutlarını artırdığını bildirdi.

Araştırmacılar, ''Nükleer füzyonun günlük hayatımıza girmesi için hala uzun bir yol var. ITER'in tam kapasiteyle çalışmaya başlaması 2039'u bulacak. Bu da teknolojinin iklim krizine zamanında bir çözüm sunmasının pek mümkün olmadığı anlamına geliyor. Yine de Fransa'nın bu başarısı, insanlığın bilim ve teknolojideki sınırlarını zorlayarak, temiz enerjiye ulaşma yolunda önemli bir kilometre taşı olarak tarihe geçti'' dedi.