Araştırmacılar, gün doğumu ve günbatımında oluşan ''yeşil ışık''ın gizemini anlattı.

Açık bir akşamüstü, gün batımının hemen ardından veya gün doğumunun hemen öncesinde, ufukta kısa süreliğine parıldayan yeşil bir ışık görebilirsiniz.

Bu nadir doğa olayı, ''yeşil ışık'' olarak bilinir. Ancak bu etkileyici fenomenin arkasında nasıl bir bilim yatıyor?

Glasgow Üniversitesi'nden optik araştırmacısı Johannes Courtial, yeşil ışığın, gökyüzünde gökkuşağı gibi görünen birçok renkli görüntü gibi, güneş ışığının farklı renklere ayrılmasının bir sonucu olduğunu açıkladı.

RENKLERİN KIRILMASI

Normalde beyaz olan güneş ışığının, farklı dalga boylarından oluştuğunu ifade eden araştırmacılar, beyaz ışık, cam veya su gibi yoğun bir ortamdan belirli bir açıyla geçtiğinde, renklerin bükülmeye ve ayrılmaya başladığını ve kırılma sürecinin yaşandığını söyledi.

Dünya'nın atmosferinin de değişen gaz yoğunluğu nedeniyle ışığı kırabildiğini kaydeden meteorolog Jan Null, bu nedenle bazen güneşin etrafında gökkuşağı haleleri veya uzak seraplar görmenin mümkün olduğunu belirtti.

''Güneş ışığı atmosferin en kalın kısmına özellikle keskin bir açıyla girdiğinde, kırılma daha belirgin hale gelir. Güneş ufka yaklaştığında, farklı dalga boyları biraz farklı açılarla bükülür ve kısa bir süreliğine sadece yeşil dalga boyu görünür hale gelir'' diyen Null, yeşil ışıkların genellikle iki kategoriye ayrıldığını, bir türünün, güneş kaybolmadan hemen önce sık görülen türünün de, güneşin hala suyun üzerinde olduğu zamanlarda meydana geldiğini ifade etti.

Live Sience