Güneş yanığı, günümüzde insanların sıklıkla karşılaştığı sorunların başında gelir. Özellikle bahar ve yaz aylarına girerken havaların ısınması sonucu ortaya çıkan yakıcı güneşin etkisiyle hassas ciltlere sahip olan insanları olumsuz etkileyen bir durum olan güneş yanığından korunmak veya ciltle temas ettikten sonra nasıl geçirileceğine dair çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur.

GÜNEŞ YANIĞI NEDİR?

Güneş yanığı, cildin güneşe veya diğer ultraviyole (UV) ışınlarına yoğun bir şekilde maruz kalınmasına vücudun verdiği reaksiyon ile oluşan cilt yanığı türüdür. Özellikle açık tene sahip olan bireyleri ve çocukları daha çok etkileyen güneş yanığı, sıcak hissedilen ağrı, acı ve iltihaplı bir problemdir.

GÜNEŞ YANIĞI NASIL OLUŞUR?

Güneş yanığı, cildin güneş ışığına çok yoğun maruz kalması olarak nitelendirilir. Güneşten gelen ultraviyole ışınları cilde ulaşır ve iltihaplanma meydana getirir. Bu ultraviyole ışınları UVA, UVB ve UVC olarak üç farklı ışın türü olarak ayrılır. Üç ışın türünün cilde ulaşması sonucu ciltte ağrı, sıcaklık ve kızarık bir görünüm oluşur. Güneş yanıkları, ışınlar dışında solaryum benzeri yapay ışık kaynakları sonucu da oluşabilir. Bu yaşanan durumlar da kişilerin günlük hayatını olumsuz etkiler.

GÜNEŞ YANIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Cildin maruz kaldığı güneş yanığının en yaygın ve gözle görülen belirtisi ciltte oluşan kızarıklıktır. Güneş yanığına eşlik edebilen diğer belirtiler şunlardır:

  • Beyaz tende iltihaplı cilt lezyonları
  • Ciltte sıcaklık
  • Şiddetli ağrı
  • Şişme
  • Kabarcıklar
  • Yanık olan noktada deri soyulması

İleri derece şiddetli güneş yanığında ise şu belirtiler görülebilir:

1 kaşıkla tüy sorununu bitirin! Evde hazırlayacağınız bu karışım şok edecek 1 kaşıkla tüy sorununu bitirin! Evde hazırlayacağınız bu karışım şok edecek
  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Tükenmişlik
  • Mide bulantısı
  • Halsizlik
  • Baş dönmesi
  • Bitkinlik
  • Hızlı nefes alma
  • Kas krampları
  • Boyunda tutulma

Güneş yanığı belirtileri, güneş ışınlarına maruz kalındıktan birkaç saat sonra meydana gelir. Sonraki birkaç gün içinde ise vücut kendi kendini soyarak iyileşme sürecine girer. Cildin rengindeki kırmızılık veya oluşan renk değişimi ise gün geçtikçe kaybolmaya başlar.

GÜNEŞ YANIĞINA NE İYİ GELİR?

Güneş yanıklarını hafifletmek ve iyileştirmek için evde uygulanabilecek bazı yöntemler mevcuttur. İşte bu yöntemlerden bazıları:

Yanık bölgeyi soğuk su altına tutun ya da soğuk kompres uygulayın: Günde birkaç defa 10-15 dakika süreyle soğuk kompres uygulanmalıdır. Soğuk su ile ıslatılmış bez ya da havluyu yanık bölgesine uygulayarak cildin soğumasını ve yanmadan kaynaklı acıyı hafifletmeyi sağlar. Buz gibi çok soğuk maddelerin cilde direk temas ettirilmemesi gereklidir.

Cildi yatıştırmak için aloe vera gibi losyon ve nemlendiriciler sürün: Yatıştırıcı etkisi bulunan aloe vera, kaşıntıyı ve acıyı yatıştırmaya yardımcı olurken, serinlik etkisi yaratır ve iyileşmeyi hızlandırabilir.

Yanık ile oluşan kabarcıklara dokunmayın: Su toplayan kabarcıkların patlatılması enfeksiyon riskini artırabilir ve iyileşmeyi geciktirebilir.

Ağrı kesici ilaç ve antibiyotikli merhemler sürün: Yanığın neden olduğu ağrıyı dindirmek için ibuprofen veya parasetamol gibi ağrı kesiciler kullanılabilir. Ayrıca antibiyotikli krem sürerek enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz.

Bol su tüketin: Güneş yanıkları vücutta su kaybına yol açabilir. Bol su içerek vücudun kaybettiği suyu geri kazanmak ve cilt kurumasını önlemek önemlidir.

Cildinizi güneş ışınlarından koruyun: Mümkünse yoğun güneşli saatlerde dışarı çıkmayın. Çıkmanız gerekiyorsa, cildi örten, güneşten koruyacak giysiler giymeye özen gösterin.

Bol giysiler giyerek kıyafetlerin cilde temasını azaltın: Güneş yanığı olan bölgeye bol ve pamuklu giysiler giyerek cildin hava almasını sağlayabilirsiniz.

Elma sirkesini yanan bölgeye yedirin: Elma sirkesini hafifçe yanık bölgesine uygulayarak ağrıyı, iltihaplanmayı ve kaşıntıyı hafifletebilirsiniz. Asit içeriği nedeniyle çok yoğun kullanmaktan kaçınmalısınız.

Hindistan cevizi yağı sürün: İltihap önleyici özelliği bulunan hindistan cevizi yağı, cildi nemlendirir ve hasarlanan dokunun iyileşmesine yardımcı olabilir.

Editör: Ayşegül Yaşar