Güneş, solar maksimum olarak bilinen aktivite zirvesine ulaştığında, manyetik alanı aniden tersine dönecek. 

Güneşin döngüsünde çnemli bir aşamaya işaret ettiği belirtilen olayın her 11 yılda bir gerçekleştiğini kaydeden gökbilimciler, güneşin manyetik alanının en son 2013'ün sonlarına doğru ters döndüğünü söyledi.

DÜNYA ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Güneş astrofizikçisi Ryan French, Space.com'a yaptığı açıklamada, ''Hale Döngüsü'' olarak bilinen bu manyetik döngünün yaklaşık 22 yıl sürdüğünü ve bu süre boyunca güneşin manyetik alanının tersine döndüğünü ve ardından orijinal durumuna geri döndüğünü söyledi.

''Güneşin manyetik alanı, net bir kuzey-güney kutbu ayrımı olmaksızın, daha karmaşık hale gelir'' diyen French, polaritede yaklaşan değişimin, kuzey yarımkürede, kuzeyden güneye, güney yarımkürede ise tam tersi olacağını ifade etti.

MANYETİK PATLAMALAR

French, tersine dönmenin güneş patlamaları ve koronal kütle püskürmeleri (CME'ler) - büyük plazma ve manyetik alan patlamaları gibi önemli güneş olaylarını ortaya çıkarabildiğini kaydederek,  güneş yüzeyinin manyetik açıdan karmaşık bölgeleri olan güneş lekeleri tarafından yönlendirildiğini belirtti.

Güneş lekeleri ekvatorun yakınında ortaya çıktıkça eski manyetik alanla eşleşen bir yönelime sahip olacaklarını, kutuplara daha yakın oluşan güneş lekelerinin ise gelen manyetik yönelimle eşleşen bir manyetik alana sahip olacağını anlatan French, buna ''Hale Yasası'' denildiğini bildirdi.

Stanford Üniversitesi'ndeki Wilcox Güneş Gözlemevi direktörü güneş fizikçisi Todd Hoeksema da, ''Aktif bölgelerden gelen manyetik alan kutuplara doğru ilerliyor ve sonunda tersine dönmeye neden oluyor'' dedi.

Diyarbakır Eş Başkanı Bucak, Konya Bilim Merkezini inceledi Diyarbakır Eş Başkanı Bucak, Konya Bilim Merkezini inceledi

Stanford Üniversitesi güneş fiziği uzmanı Phil Scherrer de, olanların tutarlı bir matematiksel açıklamasına hâlâ sahip olmadıklarını söyleyerek, ''Ve bunu modelleyinceye kadar, onu gerçekten anlamıyorsunuz; bunu gerçekten anlamak zor'' dedi.

Live Sience


 

Editör: EYYUP KAÇAR