Husiler, Filistin'e destek mesajı yayınlamasının ardından sosyal medya kullanıcıları tarafından araştırlmaya başlandı. Peki Husiler kimdir ve Yemen’de nasıl bir askeri güç haline geldiler? İşte detaylar...
Husiler, Yemen’in kuzeyinde yaşayan Zeydi Şii mezhebine mensup bir grup. Zeydilik, Şiiliğin beşinci imamı Zeyd bin Ali’yi takip eden bir koldur. Husilerin adı, 1990’larda Yemen’de Zeydi Şiilerin haklarını savunmaya başlayan Hüseyin Bedreddin el-Husi’nin soyadından gelir. Hüseyin el-Husi, 2004 yılında hükümet güçleriyle çatışırken öldürüldü. Onun yerine kardeşi Abdülmelik el-Husi liderliği devraldı.
Husiler, Yemen’de merkezi hükümete karşı silahlı mücadele yürütüyorlar. Husilerin ideolojisi, İran’ın Velayet-i Fakih (din adamlarının yönetimi) anlayışına yakındır. Husiler, İran’ın desteğini alarak Yemen’de etkili bir güç haline geldiler. Husiler, Suudi Arabistan ve ABD’yi düşman olarak görüyorlar.
HUSİLERİN ASKERİ GÜCÜ
Husiler, 2014 yılında başkent Sana’yı ele geçirerek Yemen’de siyasi krize yol açtılar. Husiler, devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in de desteğiyle ülkenin büyük bölümünü kontrol altına aldılar. Ancak 2017 yılında Salih ile Husiler arasında çatışma çıktı ve Salih öldürüldü.
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, 2015 yılında Husilere karşı askeri müdahale başlattı. Koalisyonun hava saldırılarına rağmen Husiler, Sana başta olmak üzere ülkenin kuzey ve batısındaki bölgelerde direniş gösteriyorlar. Husiler, ayrıca Suudi Arabistan topraklarına da balistik füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırıları düzenliyorlar.
Husilerin askeri gücünün kaynağı ise İran’dır. Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, İran Husilere silah, eğitim ve finansal destek sağlıyor. İran’ın Husilere verdiği silahlar arasında balistik füzeler, İHA’lar, denizaltılara karşı mayınlar ve hava savunma sistemleri bulunuyor. Örgütün 7.000-30.000 arası silahlı militanı, 450.000 kadar sivil destekçisi vardır.
HUSİLERİN GELECEĞİ NE OLACAK?
Yemen’de altı yılı aşkın süredir devam eden savaşta yaklaşık 250 bin kişi hayatını kaybetti. BM, Yemen’i dünyanın en büyük insani krizine sahne olan ülke olarak nitelendiriyor. BM’nin arabuluculuğunda yapılan barış görüşmeleri ise sonuç vermedi.
Husiler, Yemen’de siyasi ve askeri olarak güçlü bir konumda bulunuyorlar. Ancak uluslararası toplumun tanımaması ve ambargolar nedeniyle ekonomik olarak zor durumdalar. Husiler, Filistin meselesinde Hamas’a destek vererek İran’la olan bağlarını güçlendirmeye çalışıyorlar. Ancak bu durum, Husilerin bölgedeki diğer ülkelerle ilişkilerini daha da bozabilir. Husilerin Yemen’de kalıcı bir barış ve istikrar sağlamaları için uluslararası toplumla diyalog kurmaları gerekiyor.