Nazmi Kahraman

Ekonomik şartlar nedeniyle hastaların büyük çoğunluğunun adresi olan devlet hastanelerinde doktorların mutsuz, şartların yetersiz, yöneticilerin ise sessiz olması tepkilere nedene oldu. 

Diyarbakır’ın en büyük hastanesi olan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma hastanesinde bir doktor günde ortalama  70-80 hasta muayene ederken, sözleşmeli doktorların ilçelere gitmeye zorlandığı ileri sürüldü. Randevu bulamayan bazı hastaların da doktorların peşinde ilçelere giderek muayene olmak zorunda kaldığı öğrenildi. 

86758540_620x410

“TORPİLLİ MERKEZE GELİYOR, DİĞERLERİ GEÇİCİ GÖNDERİLİYOR''

İlçelere atanan bazı uzman doktorların siyasilerin devreye girmesi ile tayinlerini merkeze aldırması ve oradaki uzman doktor ihtiyacının geçici doktor ile karşılanmak istenmesi huzursuzluk ve tepkilere yol açıyor. Gönderilen doktorlar, sözleşmelerine aykırı olması nedeniyle Sağlık müdürlüğünün resmi yazı ile görevlendirme yapmadığını belirtiyor. 

"BİRÇOK DOKTOR İSTİFA EDİYOR''

CEGA Medyayı arayan doktorlar, sözleşmelerine aykırı olarak kendilerinin ilçelere gönderildiğini,  yasaya göre ancak “Deprem, OHAL ve savaş dönemlerinde” bunun mümkün olabileceğini belirterek, “Beceriksiz,  yöneticiler nedeniyle 3 basamak hizmeti sunmak zorunda olan hastanede ameliyatlar yapamıyoruz. Doğru dürüst sağlık hizmeti sunamıyoruz. Günde 80 hastaya bakan doktordan ne beklenebilir. Bir çok arkadaşımız bu nedenle istifa ederek ayrılıyor” dedi.

BAŞHEKİM ÖĞRETİM ÜYESİ OLMALI, AMA UZMAN DOKTOR 

Doç. Dr. Muhammed Asena’nın sözleşmesinin bitmesinden sonra hastaneye başhekim atanmazken, vekaleten başhekimliğe atanan Dr. Süleyman Öden’in uzman olduğu belirtildi. Yasaya göre, Eğitim ve Araştırma Hastanesi olduğundan başhekimlik için en az Doçent ünvanlı bir öğretim üyesinin bu göreve atanması şartı bulunuyor. 

AMELİYATLIK HASTALAR EVE GÖNDERİLİYOR

EZ6hYzlXgAAKx4N

Kentin en büyük hastanesinde yaşanan yönetim boşluğu ve kriz nedeniyle ameliyat olması gereken hastaların çoğunu eve göndermek zorunda kaldıklarını söyleyen doktorlar, yaşananlardan Diyarbakır Sağlık müdürü Dr.Hakan Pamukçu’nun yönetim biçimini sorumlu tutuyor. Batman’dan Diyarbakır’a gelen Dr.Pamukçu’nun Batman’da uyguladığı ve bir çok doktorun istifa etmesine sebep olan yönetim biçimini buradaki doktorlara dayattığı ileri sürüldü. 

Doktorlar, Sağlık Müdürü Pamukçu’nun ilçelere istekleri dışında geçici görevlendirme ile gönderdiği doktorlara ileride sorun yaşamamak için görevlendirme yazısı vermediği sonradan mesaj olarak attığını söyledi. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yönetimsizlik nedeniyle başı boş olduğunu ve doktorların insiyatifi ile işlerin yürüdüğünü belirten doktorlar, bu sistem nedeniyle bir çok doktorun ayrılmak istediğini söyledi. 

news-serdotka_ru

"YÖNETİCİLER YAŞANANLARI SEYREDİYOR''

Türk Tabipler Birliği merkez konseyi eski üyesi Dr.Halis Yerlikiya, doktorların mutsuz olduğunu ve hastanelerinde şartlar bakımından çok yetersiz olduğunu ifade etti. Şartlar nedeniyle ayrılan doktor sayısının her geçen gün artığını söyleyen Yerlikaya. “Yaşanan sorunlar nedeniyle hastalar randevu alamıyor. Ekonomik şartlar nedeniyle vatandaş artık özel hastaneye gidemediği için devlet hastanelerine başvuruyor. Buda doktorun hasta yükünü artırıyor. Ama maalesef yöneticiler bu konuda sesiz kalıp olanları sadece seyretmeyi tercih ediyor” diye konuştu.  

Hastanede geçmişte Başhekimlik te yapan Genel cerrahi Uzmanı Prof.Dr.Bahri Çakabey’in de istifa dilekçesi verdiği öğrenildi. 

Editör: FERİT ASLAN