Çok uluslu otomobil üreticisi, hafta başında hatalı hava yastıkları nedeniyle 530 bin DS3 ve C3 aracını geri çağırdığını duyurdu. 

Çok uluslu otomobil üreticisi Stellantis yaptığı açıklamada, 2009 ile 2019 yılları arasında üretilen araçların hatalı hava yastıkları nedeniyle geri çağrıldığını belirtti.

Japon otomotiv firması Takata tarafından üretilen hava yastıkları, ısı ve nemden kaynaklanan hatalar nedeniyle bazı kazalara ve ölümlere yol açmıştı.

SSMVM Başkanı Catherine Bieth'in Le Parisien'e verdiği röportajda, sadece DS3 ve C3 değil, aynı zamanda C4, DS4, DS5 ve Opel modellerinin de soruşturmalardan etkilendiği belirtildi. Araç sahiplerine, güvenlik endişeleri nedeniyle araçlarını kullanmayı bırakmaları çağrısında bulunuldu.

GERİ ÇAĞRILAN ARAÇ MODELLERİ

Japon otomotiv firması Takata, güvenlik skandalıyla bağlantılı milyarlarca dolarlık cezai tazminatların ardından 2017 yılında ABD'de iflas başvurusunda bulunmuştu. 

Hava yastıkları ile ilgili endişeler ilk olarak 2007 yılında ortaya çıkmış, Honda 2008 yılında ilk geri çağırma işlemini gerçekleştirmişti.

2013 yılında ise Toyota, Honda, Nissan ve Mazda, dünya çapında 3 milyondan fazla aracı geri çağırmıştı.

HATA, KAZAYLA ORTAYA ÇIKMIŞTI

Geçen yıl Kasım ayında Fransa'nın güney batısındaki Hautes-Pyrénées bölgesinde 51 yaşında bir kişi, Citroen C3 model aracıyla yaptığı kazada hayatını kaybetmişti. 

Araştırmalar sonucunda, aracın Takata hava yastığı ile donatıldığı ve bu durumun kazaya yol açtığı belirlenmişti.

GERİ ÇAĞIRMALAR SÜRÜYOR

Geçtiğimiz ayın sonunda Nissan, Takata hava yastıklarının yarattığı risk nedeniyle yaklaşık 84 bin müşterisine eski araçlarını kullanmayı bırakma çağrısında bulunmuştu.

SKANDAL BÜYÜYOR

Stellantis'ten yapılan açıklamada, ''Takata hava yastıklarıyla ilgili riskler rutin geri çağırmalar yoluyla sürekli olarak izlenmekte ve yönetilmekte,'' ifadelerine yer verildi. Ancak, skandalın boyutunun giderek büyümesi, otomobil sahipleri arasında endişe yaratmaya devam ediyor.

''Bu gelişmeler ışığında, araç sahiplerinin yetkililerin uyarılarına dikkat etmeleri ve araçlarını kullanmayı bırakmaları büyük önem taşıyor'' denilirken Stellantis'in yaşadığı bu güvenlik krizinın, otomotiv endüstrisinde ciddi bir yankı uyandırdığı belirlendi.

(Euronews)