Almanya'da yapılan bir arkeolojik kazıda ortaya çıkarılan 1.800 yıllık gümüş muska, Hıristiyanlığın Roma İmparatorluğu'ndaki yayılımı hakkında yeni bilgiler sunuyor. Bu tarihi eser, Alpler'in kuzeyindeki en eski Hıristiyan kanıtı olarak kabul ediliyor.
Bilim insanları, muskanın içindeki küçük bir parşömeni dijital olarak açarak üzerindeki Latince yazıyı deşifre etmeyi başardı.
Yazıtta, tarihçilerin erken dönem Hıristiyan uygulamaları hakkındaki anlayışını önemli ölçüde değiştirebileceğin, belirten bilim adamları, ''Muska, boynunda bir ipte taşıyan bir kişinin mezarında bulunmuş ve üzerindeki yazıt, sahibinin Hristiyan inancına bağlılığını gösteriyor'' dedi.
HIRİSTİYANLIĞIN ERKEN DÖNEMİ
''Roma İmparatorluğu'nun ilk dönemlerinde HIristiyan olmak oldukça riskliydi. Hristiyanlara yönelik zulümler, bu dinin gizlice yayılmasına neden olmuştu'' diyen bilim insanları, Almanya'da bulunan muskanın, Hıristiyanlığın coğrafi sınırlarının düşünüldüğünden daha geniş olduğunu ve insanların inancından vazgeçmek yerine onu gizli bir şekilde sürdürdüğünü gösterdiğini söyledi.
DAHA ÖNCE DE BULGARİSTAN'DA BULUNMUŞTU
Bilim insanları, benzer bir muskanın daha önce de Bulgaristan'da bulunduğunu kaydederek, şöyle dedi:
''Her iki muska da, erken dönem Hıristiyanların inançlarını korumak için ne kadar çaba sarf ettiğini ortaya koyuyor. Frankfurt'ta bulunan muskanın metni ise, Hıristiyanlıktaki bazı önemli ifadelerin daha önce düşünülenden çok daha erken dönemlerde kullanıldığını gösteriyor.
Bu tarihi keşif, Hıristiyanlığın tarihini yeniden yazmaya aday. Muskanın üzerindeki yazıt, dini metinlerin incelenmesi ve erken dönem Hıristiyanlık hakkında yapılan araştırmalar için yeni bir bakış açısı sunuyor.''