Her yıl saatlerin bir saat ileri veya geri alınarak uygulanan yaz saati uygulaması, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası gibi görünse de, uzmanlar bu uygulamanın insan sağlığı açısında olumsuz etkiler yarattığını vurguladı.
''VÜCUDUMUZ DEĞİŞİMİ SEVMİYOR''
Uzmanlar, insan vücudunun, içsel bir saatle çalıştığını ve bu saatin, dış dünyadaki ışığa ve karanlığa uyum sağladığını ifade ederek, ''Yaz saati uygulamasıyla bu içsel saatimizde yapay bir değişim yaratıyoruz. Bu durum, vücudumuzdaki birçok sistemi etkileyerek sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor'' dedi.
SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Sağlık üzerindeki etkilerle ilgili uzmanlar şu ifadelere yer verdi:
''Yaz saati uygulaması, kalp krizi riskini artırabiliyor. Uyku düzenindeki bozulma ve vücuttaki stres hormonlarının artması, kalp sağlığımızı olumsuz etkiliyor. İç saatimizdeki bozulma, bağışıklık sistemimizi zayıflatarak hastalıklara yakalanma riskimizi artırıyor. Yaz saati uygulaması, özellikle kış aylarında mevsimsel duygusal bozuklukları tetikleyebiliyor. Uyku eksikliği ve karanlıkta araç kullanma, trafik kazalarında artışa neden oluyor. İç saatimizdeki bozulma, konsantrasyon ve verimlilik üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor.''
UYGULAMA VE ENERJİ TASARRUFU
Araştırmacılar, yaz saati uygulamasının asıl amacının, gün ışığından daha fazla yararlanarak enerji tasarrufu sağlamak olduğunu belirterek, ''Ancak günümüzde enerji kullanım alışkanlıklarımız değiştiği için bu uygulama, eskisi kadar etkili değil. Birçok ülke, yaz saati uygulamasının sağlığa zararlı etkileri nedeniyle bu uygulamadan vazgeçmeyi düşünüyor. Tek bir saat dilimine geçerek bu sorunu çözmek mümkün'' dedi.