HOLLANDA, TÜRK DONDURMACININ YASINI TUTUYOR


Hollanda, ''Dondurmacı Moes'' olarak adlandırılan Musa Pakdemir'in yasını tutuyor.

 
Lahey’de Binnenhof olarak bilinen siyasi yerleşkenin içinde  senato, temsilciler meclisi ve başbakanlıkla birlikte değişmez 4 sakininden bir olan, ülkenin en ünlü dondurmacısı Türkiye kökenli
Musa Pekdemir, 67 yaşında beyin kanaması sonucu kaldrıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

''Dondurmacı Moes'' olarfak adlandırılan Musa Pakdemirli'nin ölüm haberi Hollanda Başbakanı Mark Rutte’den aşırı sağcı lider Geert Wilders’e kadar, siyasetin her kesiminde üzüntüyle karşılandı.

BBC'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Binnenhof olarak bilinen siyasi yerleşkenin içinde tam 45 yıldır, seyyar aracı ile dondurma satan Pekdemir, Hollanda siyasetine en yakın isimlerden
biri olarak biliniyordu.

Yıllardır yüzlerce bakan, müsteşar ve milletvekilinin yanı sıra, başbakanlar ve Hollanda Kraliçesi de ''Dondurmacı Moes''un müşterisi oldu.

Türkiye’den 1960’ların ortalarında gelen bir göçmen ailesinin çocuğu olarak Holanda'ya gelen Pekdemir, 13 yaşından itibaren bisiklet tamirciliğinden, sigara fabrikası işçiliğine kadar pek çok alanda çalışmış.

Ancak asıl tutkusunun dondurmacılık olduğunu fark eden Musa, 1974 yılında yaşadıkları sokağın tek dondurmacısı Corneldi’de eşi Mariana ile işe başladı. O yıllarda sokaktaki tek Türk aile olan ve herkes tarafından saygı ve sevgi gördükleri söylenen Musa, hem dükkanda hem de seyyar araç ile dışarıda çalıştı.

Bir röportajında, asıl mutluğu, sokakta dondurma satmakta bulduğunu ifade eden Musa, ''Bu sayede binlerce güzel insan tanıdım'' demişti.


 

Editör: EYYUP KAÇAR