Sağlık

İbn-i Sina binlerce yıl önce açıklamıştı

Abone Ol

İbn-i Sina'nın binlerce yıl önce tedavi amaçlı kullandığı çörek otu yağının faydaları saymakla bitmiyor

Binlerce yıl önce İbn-i Sina'nın tedavi amaçla kullandığı ve faydaları saymakla bitmeyen çörek otu doğal bir ilaç.  Çörek otu yağı antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip olması sebebiyle günümüzde de halen popülerliğini koruyor.

Kozmetikte de çeşitli amaçlarla kullanılan çörek otu yağı Asya’ya özgü olan Nigella Sativa bitkisinden elde edilir. İbn- i Sina'nın da tedavi amaçlı kullanıp önerdiği çörek otu yağının faydaları adeta saymakla bitmiyıor.

SAÇ İÇİN FAYDALARI

Yapılan incelemelere göre, tıp ve kozmetik için ideal bir bileşen olan çörek otu tohumunun faydalarının yanı sıra yağının faydaları da şöyle:

antibakteriyel

mantar önleyici

antienflamatuvar

antioksidan

Çörekotu yağının diğer bitkisel yağlarla da kullanımının faydaları var Bunlardan biri de Hindistan cevizi yağı. hindistan cevizi yağı ve çörek otu yağı karışımının, daha fazla çalışmayı haklı çıkarmak için saç büyümesini teşvik etmede yeterince etkili olduğunu gösterdi.

CİLDE FAYDALARI

Çörek otu yağının saç bakımının yanı sıra cilde faydaları da dikkat çekiyor. 2015 yılında yapılan bir incelemeye göre, bu avantajlar aşağıdakileri içerebilir:

SAĞLIĞINIZ İÇİN ÇÖREK OTU YAĞI

Saç ve cilt kullanımlarının yanı sıra araştırmalar, çörek otu yağının aşağıdakiler gibi belirli durumların tedavisinde faydalı olabileceğini düşündürmektedir:

astım
yüksek kolestorol
obezite
yüksek kan basıncı
diyabet
romatizmal eklem iltihabı
alerjik rinit (saman nezlesi)

Çalışmalar, çörek otu yağının, bir takım koşulların tedavisinde veya hafifletilmesinde potansiyel olarak ona bir yer veren bir takım özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. 

Çörek otu yağının sağlıklı bir saç derisini destekleyebileceği ve saçın incelmesine karşı koyabileceği yapılan bazı çalışmalarda görülüyor. Saçınız için çörek otu yağı kullanmayı düşünüyorsanız, bunu doktorunuzla konuşun. Doktorunuz, şu anda aldığınız herhangi bir ilaçla olası etkileşimler de dahil olmak üzere, çörek otu yağı hakkında size özel tavsiyelerde bulunabilir.

İBNİ SİNA KİMDİR?

İbn Sînâ, (980-1037), İslam'ın Altın Çağı döneminin en önemli doktorlarından astronomlarından, düşünürlerinden, yazarlarından ve bilginlerinden biri olarak kabul edilir.

Tıbbın babası olaak adlandırılan Sina, Buhara yakınlarındaki Efşene köyünde (Özbekistan) 980 civarında dünyaya gelmiş ve 1037 yılında Hemedan şehrinde (İran) vefat etmiştir.

ORTAÇAĞ BİLİMİNİN KURUCUSU

Tıp ve felsefe alanına ağırlık verdiği değişik alanlarda 200 kadar kitap yazan Sina, batılılarca modern Orta Çağ biliminin kurucusu ve hekimlerin önderi olarak bilinir.

KİTAPLARI AVRUPA ÜNİVERSİTELERİNDE OKUTULDU

''Büyük Üstat" ismiyle de tanınır. Tıp alanında yedi yüzyıl boyunca temel kaynak eser olarak süregelen "El-Kanun fi't-Tıb" (Tıbbın Kanunu) adlı kitabı ile ünlenmiş ve bu kitap, değişik Avrupa üniversitelerinde 17. yüzyıl ortalarına kadar tıp biliminde temel eser olarak okutulmuştur.

İbn Sînâ, Kuşyar isimli bir hekimin yanında tıp eğitimi almıştır. Değişik konular üzerine, 240'ı günümüze kadar gelen 450 kadar makale yazdı. Elimizdeki yazılarının 150 tanesi felsefe, 40 tanesi de tıp üzerinedir. Eserlerinin en ünlüleri, felsefe ve fen konularını içeren çok geniş bir çalışma olan Kitabü'ş-Şifa (İyileşme Kitabı) ile El-Kanun fi't-Tıb'dır (Tıbbın Kanunu). Bu iki eser, Orta Çağ üniversitelerinde okutulmasıyla birlikte, Montpellier ve Louvain'de 1650 yılına kadar ders kitabı olmuştur.

DOĞA BİLİMİ ÜZERİNE ÇALIŞMALARV YAPTI

Sâmânî sarayı kâtiplerinden Abdullah bin Sina'nın oğlu olan İbn Sînâ; babasından, ardından ünlü bilgin Nâtilî'den ve Hanefi fakihi İsmâil ez-Zâhid'den dersler aldı. 

Geometri (özellikle Öklid geometrisi), mantık, fıkıh, sarf, nahiv, tıp ve doğabilim üstüne çalışmalar yaptı. Farabi'nin el-İbane'si[18] aracılığıyla Aristoteles felsefesini ve metafiziğini öğrenip, hastalanan Buhara prensini iyileştirince (997), saray kütüphanesinden yararlanma olanağına kavuştu. 

Babası ölünce, Gürgan'da Şirazlı Ebu Muhammed'den destek gördü. Tıp Kanunu kitabını da Gürgan'da yazdı. Çağında tanınan bütün Antik Yunan filozoflarının ve Anadolu doğacılarının yapıtlarını incelemiştir.
(Haber Merkezi)