İlişkilerde zıtlıkların biribirlerini çekip çekmedikleri araştırıldı.

Aşk söz konusu olduğunda, zıt kutupların birbirini çektiği söylenir. Peki bu gerçekten doğru mu?

Romantik komedilerden aşk romanlarına kadar, aşk söz konusu olduğunda ortak bir söylem vardır: Zıt kutuplar birbirini çeker.

Peki bu gerçekten doğru mu? Aslında gerçek hayatta tam tersi geçerli. Yapılan bir dizi araştırma, insanların kendilerine daha çok benzeyen insanlarla çıkma eğiliminde olduğunu gösterdi. 

Ortak özelliklere sahip kişilerin, kalıcı ilişkiler için gereken uzun vadeli çekiciliğe sahip olma olasılıkları da daha yüksektir.

Pennsylvania'daki Villanova Üniversitesi'nde psikolog olan Erica Slotter Live Science'a yaptığı açıklamada, ''Benzerlik hala çekimin güçlü bir göstergesidir'' dedi.

Benzerliğin ilişki oluşumunun tüm aşamalarında önemli bir rol oynadığını ve bir kişinin belirttiği tercihlere veya insanların başka bir kişide aradıklarını söyledikleri özelliklere baktıklarını kaydeden Slotter, ''Çoğu zaman insanlar kendileri gibi olan insanları istediklerini söylerler. Bsosyoekonomik statü, din, siyasi yönelim ve hobiler gibi her türlü özellik için geçerlidir'' dedi.

Colorado Boulder Üniversitesi'nden araştırmacı Tanya Horwitz, geçmiş literatürü ve büyük ölçekli demografik veri kümelerini analiz ederek bu eğilimler üzerine bir çalışma yürüttü. 

Nature Human Behaviour Dergisinde yayımlanan sonuçlara göre, partnerler arasındaki özelliklerin yüzde 89'unun pozitif korelasyona sahip olduğu sonucuna varıldı.

''Yani, diyelim ki bir kişi çok egzersiz yaptıysa, partnerinin de büyük ihtimalle aynısını yapacağı anlamına geliyordu. Bu, politika, sağlık alışkanlıkları, madde kullanımı ve daha fazlası için geçerliydi'' diyen Horwitz, 133 özellik ile ham veri analizini yaptıklarını ve insanların daha az benzer olduğu bir eğilim görmenin ne kadar nadir olduğunu görmenin şaşırtıcı olduğunu kaydetti.

Horwitz, 133 özellik ile ham veri analizini yaptıklarını belirterek, ''İnsanların daha az benzer olduğu bir eğilim görmenin ne kadar nadir olduğunu görmek şaşırtıcıydı. Yani bu, sizin karbon kopyanız olan biriyle kaderiniz olduğu anlamına mı geliyor? Tam olarak değil'' dedi.

Savaş ve uygarlıkları şekillendiren çeliğin icadı Savaş ve uygarlıkları şekillendiren çeliğin icadı

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR