Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başkanıyken tutuklanan Selçuk Mızraklı, mektup yoluyla verdiği röportajda Belediyeler Birliği ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kalabalık bir heyetle kayyum atanan Hakkari Belediyesi’ne gitmesi ve belediyenin eşbaşkanı Viyan Tekçe’yle görüşmesi gerektiğini söyledi.

Mızraklı’nın bu röportajının yayınlanmasından üç gün önce İmamoğlu Tekçe ile görüşmüştü.

DEM Partili Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış 3 Haziran sabahı gözaltına alınmış, daha sonra da belediyeye kayyım atanmıştı. Akış, Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ‘örgüt üyeliği’ soruşturmasından gözaltına alınmıştı.   5 Haziran’daki duruşmada Akış’a 19 yıl altı ay hapis cezası verilmişti.

Yeni Özgür Politika'dan Gülcan Dereli'nin sorularını yanıtlayan Selçuk Mızraklı, Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasını eleştirerek olabileceklere karşı uyardı.

Cezaevinde olduğu için mektup ile demeçler verebilen ve bunları posta yoluyla ulaştırabilen Mızraklı’nın röportajı 11 Temmuz’da yayınlanmıştı. Mızraklı bu röportajda Belediyeler Birliği başkanı da olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Hakkari Belediye'sini kalabalık bir heyetle ziyaret etmesi ve belediyenin eşbaşkanı Viyan Tekçe’yi ziyaret etmesi gerektiğini söyledi:

“İtirazda zayıf kaldıkları vakit sıra onlara gelecektir. En azından bunu gözetsinler. Başta Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu olmak üzere belediye başkanları ve meclis üyelerinden oluşan kalabalık bir heyetle Hakkari’ye gitmeli, belediye önünde açıklama yapmalı oradan da seçilmiş Eşbaşkan Viyan Tekçe ve Meclis Üyeleri ile bir araya gelmeliler. Meşru muhataplarının kayyum değil seçilmişler olduğunu deklare ederek kayyumun Belediyeler Birliği'nin hiçbir oturumuna çağrılmayacağı duyurulmalıdır. Bu tutum samimi demokrat mı yoksa akvaryum demokratı mı olduklarının da turnosulu olacaktır.”

İmamoğlu, 7 Temmuz’da Hakkari Belediye Eşbaşkanı Viyan Tekçe’yi kabul etmiş; Viyan Tekçe, Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın tutuklanmasının siyasi bir karar olduğunu ifade ederek, İmamoğlu’ndan halkın iradesinin gasp edilmesini ve yaşanan hukuk dışılığı kamuoyunun gündemine taşımasını istemişti.

Narin için “Nevzat ismini” değiştirdi Narin için “Nevzat ismini” değiştirdi

Mehmet Sıddık Akış’ın yerine kayyum atanmasına tepki gösteren İmamoğlu da şunları kaydetmişti: “Kanuna aykırı bir takım şeyler olabilir ve yapılan bu uygulamalar sonucunda insanlar cezalar alabilir. Bu durumda belediyenin bir meclisi var, oradan biri seçilir başkan olur. Hemen bir kayyum atayarak bu süreç yönetilmez. Elbette bu uygulama doğru değil. Kanunlar ülkenin her yerinde uygulanması herkes için eşittir. Kişilere farklı, partilere göre ya da bir bölgeye göre farklı kanun olmaz.”

Kanun uygulamalarında ilişkin Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olarak bu durumu raporlaştıracağını belirten İmamoğlu, “Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olarak bu durumu raporlaştıracağım ve encümene taşıyacağım. Buna ilişkin yanıt verilmesini isteyeceğim. Belediye meclisinin iradesinin hukukla uygulanmasını için gerekli çabayı göstereceğim. Mahkemenin aldığı tutuklama kararların boyutunu doğruluğunu bilemeyiz. Ama bu kayyum meselesi hepimiz için bir tehdit oluşturuyor. Bu tarz uygulamalar devam ederse Türkiye'nin demokrasi diye bir şey kalmaz” demişti.

Editör: Nazmi Kahraman