Bilim&Teknoloji

İmkansız sayı 32 yıl sonra tanımlanabildi

Abone Ol

Matematikçiler, süper bilgisayarlar sayesinde 32 yıl sonra 'görünüşte imkansız' sayıyı tanımladı.

Süper bilgisayarlarla donanmış matematikçiler, daha önce hesaplanmasının imkansız olduğu düşünülen ağır bir sayının değerini nihayet belirledi.

"Dokuzuncu Dedekind sayısı" veya D(9) olarak bilinen sayı, aslında bir dizideki 10. sayıdır. Her Dedekind sayısı, farklı uzamsal boyutlarda belirli bir doğru-yanlış mantıksal işlem türünün olası konfigürasyonlarının sayısını temsil eder. (Dizideki ilk sayı, sıfır boyutları temsil eden D(0)'dır. Bu nedenle dokuz boyutu temsil eden D(9), dizideki 10. sayıdır.)

Dedekind sayıları her yeni boyut için giderek daha büyük hale geliyor ve bu da onları sabitlemeyi giderek zorlaştırıyor. Sekiz boyut için aynı kuralları izleyen sekizinci Dedekind sayısı 1991 yılında hesaplanmıştır. Ancak dokuzuncuyu hesaplamak için gereken hesaplama gücündeki sıçrama nedeniyle, bazı matematikçiler tam değerini hesaplamanın imkansız olduğunu düşündüler.

Almanya'daki Paderborn Üniversitesi'nde matematikçi ve ikinci makalenin baş yazarı Lennart Van Hirtum, WordsSideKick.com'a yaptığı açıklamada, ''1991 yılında D(8)'i çözmek için kullanılan bilgisayar, modern bir akıllı telefondan daha az güçlüydü ve görevi yaklaşık 200 saatte tamamladı. Modern bir dizüstü bilgisayar ise bu hesaplamaları 10 dakikadan daha kısa sürede çalıştırabilmektedir'' dedi.

Van Hirtum, 10. Dedekind sayısını hesaplamak için bilgisayar işlem gücünde benzer bir sıçramanın gerekli olacağına inandığını kaydederek, ''Bunu şimdi yapıyor olsaydık, güneşin toplam güç çıkışına eşit işlem gücü gerektirirdi. Bbu da hesaplamayı 'pratik olarak imkansız' hale getiriyor'' dedi.