California Teknoloji Enstitüsü'ndeki bilim insanları, insan düşüncesinin hızını saniyede sadece 10 bit olarak ölçtü. Bunun, bilgisayarların saniyede milyarlarca işlem yapmasına kıyasla oldukça düşük bir değer olduğunu söyledi.

Astronotların şok eden geri dönüşü Astronotların şok eden geri dönüşü

Bilim insanları, bilginin sadece verinin bir parçası olduğunu vurgulayarak, şu ifadelere yer verdi:

''Örneğin, bir bebeğin cinsiyetini öğrenmek sadece bir bitlik bilgiye karşılık gelirken, bu bilgiyi iletmek için kullanılan kelimeler çok daha fazla veri gerektirir. Beynimiz de benzer şekilde sürekli bir veri bombardımanına tutulurken, bu verilerin sadece küçük bir kısmını anlamlı bilgiye dönüştürür.''

İnsanların farklı görevleri yerine getirirken kullandıkları bilgi miktarını ölçerek bu sonuca ulaşan araştırmacılar, bir daktilo yazarının dakikada yazdığı kelime sayısı ve bu kelimelerin taşıdığı bilgi miktarı inceledi.

YAVAŞ OLMAMIZIN NEDENİ

Bilim insanları, insan beyninin yavaş çalışma hızının, atalarımızın yavaş değişen bir çevrede yaşadığı ve hayatta kalmak için bu kadar hızlı düşünmeye ihtiyaç duymadığına bağlayarak, şöyle devam etti:

''Beyin-bilgisayar arayüzleri gibi teknolojilerin geliştirilmesi için önemli bir sınırlama olabilir. İnsan beyninin sınırlı işlem hızını aşmak zor olabilir. Bu araştırma, bilinç, düşünce ve sinir sistemi hakkında yeni sorular ortaya çıkardı. Örneğin, beynimiz neden bu kadar fazla veriyi işlerken, bilinçli düşüncelerimiz çok daha yavaş?
Sonuç olarak, insan düşüncesinin saniyede 10 bit gibi düşük bir hızda çalıştığı bulgusu, beynimiz hakkında bildiklerimizi yeniden değerlendirmemizi sağlıyor.''


 

Kaynak: iflscience