Bilim&Teknoloji

İnsan vücudunun Google haritası çıkıyor

İnsan vücudundaki 37 trilyon hücrenin haritasını çıkarmayı hedefleyen İnsan Hücre Atlası projesinde inanılmaz bir aşama kaydedildi.

Abone Ol


Bilim dünyasında devrim niteliğinde bir gelişme yaşandı. 100'den fazla ülkeden bilim insanlarının oluşturduğu ekip, 10.000'den fazla kişiden topladıkları 100 milyon hücrenin profilini çıkardı. Bu devasa çalışma, tıpkı 15. yüzyıl haritalarından Google Haritalar'a geçiş gibi, insan vücudunu anlamamızda yepyeni bir çağ açıyor.

HASTALIKLARIN ŞİFRESİ ÇÖZÜLÜYOR

Bilim insanları, hastalıkların çözülmesinde büyük bir adım olduğunu kaydederek, şöyle dedi:

''Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında rol oynayan hücreler tespit edildi. Bu, hastalıkların nedenlerini anlamamız ve yeni tedavi yöntemleri geliştirmemiz için büyük bir adım.

Plasentanın gelişimi ve iskeletin oluşumu gibi erken insan gelişimi süreçleri detaylı bir şekilde incelendi. Kafatasının erken kaynaşmasına neden olan 'kraniyosinostoz' gibi doğum kusurlarının genetik temelleri araştırıldı.

Laboratuvarda yetiştirilen minyatür organlar olan 'organoidler' ile gerçek organlar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya kondu. Bu, hastalıkları modellemek ve ilaçları test etmek için yeni olanaklar sunuyor.''

''2026'DA ÇALIŞMALAR TAMAMLANACAK''

Bilim insanları, atlasın sadece bir başlangıç olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

''2026 yılına kadar tamamlanması planlanan atlas, insan vücudunun her hücresinin yerini, kimliğini ve işlevini ayrıntılı olarak gösterecek. Bu devasa veri tabanı, milyarlarca hücrenin bilgisini içerecek şekilde sürekli güncellenecek.

İnsan Hücre Atlası, sağlık alanında çığır açıcı keşiflere yol açma potansiyeli taşıyor. COVID-19'a karşı savunmasız dokuların belirlenmesi ve kistik fibrozda rol oynayan yeni bir hücre türünün keşfi gibi önemli bulgular, bu projenin gücünü gözler önüne seriyor. Geleceğin tıbbı, hücrelerin şifresini çözmekte saklı!''