İnsanlar tarih boyunca mağaraları sadece barınak olarak değil, sanat, cenaze ve hatta hayvan kesimi gibi çeşitli amaçlarla kullandılar.
İşte arkeolojik kalıntılarla dolu 7 etkileyici mağara:
1. Lascaux Mağarası (Fransa): Yaklaşık 21.000 yıl öncesine ait 680'den fazla boyalı fresk ve 1500 gravür içeren bu mağara, dönemin insanlarının avcı ve toplayıcı yaşam tarzlarını yansıtan çarpıcı hayvan figürleriyle dolu. Kuş başlı insan figürü ise dikkati çekiyor.
2. Chauvet Mağarası (Fransa): 32.000 yıllık çizim ve gravürleriyle bilinen bu mağarada atlar, ayılar, aslanlar ve mamutlar gibi çeşitli hayvan figürlerinin yanı sıra insan eli izleri ve gizemli bir bizon-insan figürü de bulunuyor.
3. Zhoukoudian Mağaraları (Çin): ''Pekin Adamı'' olarak da bilinen Homo erectus'un kalıntılarını barındıran bu mağaralar, hayvan postlarını işlemek için kullanılan taş aletlerin kanıtlarını sunuyor.
Mağaraların ne zaman kullanıldığı hala tartışmalı olsa da, Homo sapiens'in de bu mağaraları kullandığı biliniyor.
4. Yüzücüler Mağarası (Mısır): Yüzüyormuş gibi görünen insan figürlerini tasvir eden kaya sanatlarıyla ünlü bu mağara, koşma, yürüme gibi aktivitelerle uğraşan insan figürlerinin yanı sıra el izleri ve oyulmuş antilop toynak izlerini de içeriyor.
5. Denisova Mağarası (Rusya): En az üç hominin türünün (Homo sapiens, Neandertaller ve Denisovalılar) yaşadığı bu mağarada, 300.000 yıl öncesine ait taş aletler, hominin kemikleri ve dişleri ile Denisovalı-Neandertal melezi bir kız çocuğunun kemikleri bulundu.
6. Sierra de Atapuerca Mağaraları (İspanya): Yaklaşık 1 milyon yıl öncesinden günümüze kadar insanların kullandığı bu mağaralar, Neandertaller, Homo sapiens ve muhtemelen Homo antecessor, Homo heidelbergensis ve Homo erectus'a ait kalıntılar içeriyor.
7. Altamira Mağarası (İspanya): 36.000 ila 13.000 yıl önce insanlar tarafından kullanılan bu mağara, 270 metre uzunluğunda ve çok sayıda kaya sanatı içeriyor. En dikkat çekici örnek ise 25 bizonu tasvir eden renkli tavan resmi.
Bu mağaraların, antik insanların yaşamlarına ve düşünce yapılarına ışık tutan önemli arkeolojik alanlar olduğu ifade edildi.