Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) İş Kadınları Meclisi, Meme Kanseri Farkındalık haftası kapsamında meme kanseri  bilgilendirme semineri düzenledi.
DTSO Konferans Salonu'nda düzenlenen seminerin açılışında konuşan  DTSO İş Kadınları Meclisi Başkanı Filiz Ekingen,  iş kadınları meclisi olarak kentteki ekonomik örgütlenme alanlarında daha çok söz sahibi olmayı ve karar mekanizmalarında yer almayı hedeflediklerini söyledi. 
Bu kapsamda 53 kişilik meclisleriyle çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Ekingen,  "Girişimci ve girişimci adayı kadınlar eksenli yürüttüğümüz faaliyetlerimizle bu alanı güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Hangi alanda olursak olalım,  herşeyin başı sağlıktır. Bu nedenle  verilere göre en çok kadınlarda görülen meme kanseriyle ilgili farkındalık yaratmak, erken tanı ve tedavi yöntemleri ile ilgili  neler yapabileceğimizi konuşmak üzere bir araya geldik" dedi.

E32A0Def B26C 4Acd 9D62 4E439Eb172B2
  
"8 kadından 1'i meme kanserine yakalanıyor"

 Daha sonra Uzm. Dr. Derya Deniz Altıntaş, meme kanserinde belirti, tanı ve tedavi konusunda bilgi verdi.
Dünyada 8 kadından  1'nin meme kanseri tanısı aldığını, ancak bu kansere yakalananların yüzde 99'nun iyileşebildiğini belirten Altıntaş, erken tanının  önemini vurguladı.
 Kadın olmanın meme kanserinde en önemli risk faktörü olduğunu belirten Altıntaş, şunları söyledi.
"8 kadından 1’i meme kanserine yakalanıyor. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür.  Nerdeyse her 8 kadından 1’i ömrü boyunca bir kez  bu kansere yakalanmaktadır.  Meme kanserinde en önemli  önlem erken teşhistir.  Erken teşhis için de mutlaka tarama yöntemlerini uygulamak gerekiyor.  Kadınlar çoğu kez nereye gideceklerini bilmiyor, ve geç kalıyorlar.  KETEM'lerde sağlık taramalarını yaptırabilirler."

Altıntaş, 20 yaşından sonra her kadının  ayda 1  kendi kendine meme muayene  yapması gerektiğine dikkat çekerek, 40 yaşından sonra da  her kadının mutlaka yılda mamografi çektirmesi ve doktor muayenesi yaptırmasının önemine vurgu yaptı.

E52753B7 3790 48E0 9259 Fd2E07B1198E

Memede ele gelen kitle, meme cildindeki kızarıklık,  boyut ve şekil  değişikliği gibi belirtilerin  önemli olduğunu, gecikmeden bir hekime başvurulması uyarısında bulunan Altıntaş,  katılımcıların sorularını da yanıtlayarak, erken tanının hayat kurtardığını söyledi.
Seminerin sonunda Ekingen, Altıntaş'a teşekkür ederek, plaket takdim etti.