Sağlık

Kabuslar neden hep tekrarlanıyor?

Bilim insanları, tekrarlayan rüyaların neden hep kabus olduğunu ortaya çıkarmak amacıyla beynin karanlık yüzünü araştırdı.

Abone Ol


Hepimiz zaman zaman garip rüyalar görürüz. Peki ya aynı rüyalar bizi sürekli takip ediyorsa? Çocukluğunuzdan beri uçtuğunuz bir rüya, belirli bir yeri tekrar tekrar ziyaret ettiğiniz bir rüya veya belki de okul yıllarınız çoktan geride kalmış olsa bile hala gördüğünüz o sınav kabusu... 

Eğer böyle bir deneyiminiz varsa, yalnız değilsiniz.

Araştırmalar, yetişkinlerin yüzde 75'inin hayatları boyunca en az bir tekrarlayan rüya gördüğünü ortaya koyuyor. Bu rüyalar kimi zaman birebir aynı olurken, kimi zaman da farklı mekanlarda veya farklı karakterlerle aynı temaları işleyebiliyor.

İşte bu noktada tekrarlayan rüyaların, travma sonrası stres bozukluğunun tetiklediği kabuslardan ayrıldığını belirten bilim insanları, travma sonrası stres bozukluğunda kişilerin, uyanıkken yaşadıkları travmatik olayları neredeyse birebir aynı şekilde tekrar tekrar yaşadıklarını söyledi.

ÇOĞUNLUKLA OLUMSUZ RÜYALAR

Son çalışmalarla, tekrarlayan rüyaların genellikle kabus şeklinde olduğunu gösterdiğini ifade eden araştırmacılar, şöyle dedi:

''Yapılan bir ankete göre, yetişkinlerin üçte ikisi tekrarlayan rüyalarını 'olumsuz' olarak nitelendiriyor. Bu rüyalar genellikle kovalanma, saldırıya uğrama, bir yere geç kalma veya başarısız olma gibi temaları içeriyor. Olumlu tekrarlayan rüyalar ise uçmak veya evde yeni bir oda keşfetmek gibi daha nadir görülen temalardan oluşuyor.

Değiştirmekte güçlük çektiğimiz küçük bir sorun veya endişe bile, rüyada büyüyerek karşımıza çıkabiliyor. Ayrıca, 'olumsuzluk önyargısı' da önemli bir rol oynuyor. Yani, beynimiz olumlu deneyimlerden çok olumsuz olanlara odaklanma eğiliminde. Bu durum, hayatta kalma içgüdümüzle bağlantılı ve uyku sırasında daha da belirgin hale geliyor. Çünkü rüya gören beynimizde mantık devre dışı kalırken duygular ön plana çıkıyor.''

TEKRARLAYAN KABUSLARLA BAŞA ÇIKMAK

Uzmanlar, olumsuz tekrarlayan rüyaların yaygın ve normal olduğunu vurgulayarak, bu kabuslarla başa çıkmak içinse önerdiği bazı yöntemler şöyle:

''İmgeleme Prova Terapisi: Uyumadan önce kabusları daha mutlu sonlarla tekrar tekrar hayal etmek.

Uyku Hijyeni: Düzenli bir uyku programı oluşturmak, ekran süresini azaltmak ve yatmadan önce kafein veya alkolden kaçınmak.

Unutmayın, rüyalarınız üzerinde kontrol sahibi olabilirsiniz. Uyanık yaşamınız ile uyku arasında sağlıklı sınırlar çizerek, kaygılarınızı rüyalarınıza taşımamayı deneyin.''