Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce bitkin halde bulunan kukumav ciğerle besleniyor.
Arazide anız yakılması sonucu ağır yaralanan vatandaşlar tarafından bulunarak, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Veteriner hekimlerin gerçekleştirdiği muayenede yanıkları olduğu ve tüylerinin çok yıprandığı tespit edilen kukumav, acilen tedavi altına alındı.
Tedaviyle kısa sürede iyileşen kukumavın, tüyleri yeniden ve daha güçlü çıkmaya başladı. Doğal yaşam alanı oluşturulan bir alanda rehabilitasyon süreci devam eden kukumav, araziden toplanan böceklerle besleniyor.
Sevimli kukumavın en sevdiği yemek ise ciğer. Sabah kahvaltısında ciğer yemeyi tercih eden ve ''anız'' adı verilen kukkumavı besleyen milli park ekipleri, '' şefkatle yaralarını sarıyor ve onu sevgiyle büyütüyoruz'' dedi.
Çok zorlu bir sürecin ardından Anız' ın tedavisinde artık sona gelindiğini kaydeden ekipler, şöyle dedi:
''Doğada özgürce kanat çırpacağı zamanlara sayılı günler kaldı. Bizimle oyun bile oynamaya başlayan Anız ile aramızda güçlü bir bağ oluşsa da onu çok özleyecek olsak da onun yeniden ait olduğu doğasında, özgürce kanat çırpacağını düşünmek bizlere mutluluk veriyor.
Yaban hayatının zarar görmemesi için bizlere çok iş düşüyor. Onların çıkmayan sesleri olmak zorundayız. O kadar masum ve güzeller ki istedikleri tek şey onların yaşam alanlarına zarar vermememiz.
Doğada pek çok canlının yaşadığını yakılan her arazinin, çıkan her yangının binlerce masum hayvanın yaralanmasına hatta ölümüne sebep olduğunu unutmayalım. Eko sistemi bozmayalım, doğanın yok olmasına sebep olmayalım.''
KUKUMAV KUŞU
Tüyleri üst kesimde koyu kahve üzerine küçük beyaz lekelerle kaplıdır, alt kısmında ise bu beyazlıklar geniş çizgiler halini alırlar. Sarı renk gözlerinin üstünde ona sert bir bakış kazandıran beyaz kaşlar bulunur. Alın kısmı ise düz ve alçaktır. Ev ortamına girdiğinde son derece dost canlısıdır.
Kukumav yerleşik bir türdür. Kırsal bölgelerde tarlaların ve bahçelerin yakınlarında yaşar. Özellikle bu yeşillik yerleri sever, ancak ormanlık alanlarda yaşamayı pek sevmez.
En önemli besini tarla faresidir ve ayrıca çeşitli küçük memeli ve sürüngenlerle de beslenir. Kukumav kuşları genellikle ağaçların gövdelerindeki kovuklarda ya da kayaların arasındaki oyuklarda kendilerine yuva kurarlar. Dişi kukumav üç ile beş arasında yumurta yapar ve 28-30 gün boyunca kuluçka donemi sürer. Kuluçkadan sonra yavru kukumavların tüylenip kendilerine bakabilecek hale gelmeleri 30 günü bulur.