Karıncaların şaşırtıcı cerrahi yeteneği ve enfeksiyonla mücadelesi bilim dünyasında büyük ilgi uyandırdı.
Bilim insanları, karıncaların enfeksiyonların yayılmasını önlemek için akranlarına organ kesme ve yara temizleme işlemleri uyguladığını keşfetti.
Almanya Würzburg Üniversitesi'nde davranış ekoloğu Erik Frank, Afrika'daki Megaponera analis adlı karınca türünün bezlerinde üretilen antimikrobiyal bir maddeyle yuva arkadaşlarındaki enfekte yaraları tedavi edebildiğini keşfetmişti. Ancak Florida marangoz karıncalarının eşdeğer bezleri bulunmamaktadır, bu nedenle ekip bu türün yaraları nasıl tedavi ettiğini araştırmaya karar verdi.
AMELİYAT VE ENFEKSİYON TEMİZLEME
Araştırmacılar, deneylerde, karıncaların yuva üyelerinin uyluk kemiğindeki yaraları, bacağı kesmeden önce ağızlarıyla temizledikleri ve tekrar tekrar ısırarak tedavi ettiklerini gözlemlendi. Kaval kemiğindeki yaraları ise sadece temizleyerek tedavi ettikleri görüldü.
Bilim insanları, karıncaların sadece uyluk kemiği yaralanmalarını kestiklerini, çünkü bu işlemin 40 dakika sürdüğünü ve kas dokusundaki hasarın kan dolaşımını yavaşlattığını belirtti.
Bakteriyel enfeksiyonun vücuda yayılmasının daha uzun süreceği ve karıncalara uzvu kesmek için yeterli zaman tanıyacağı anlamına geldiğini kaydeden bilim insanları, ''Tibia yaralanmalarında ise kas dokusu az olduğundan enfeksiyonlar daha hızlı yayılabiliyor ve karıncalar bu nedenle yarayı temizlemeye odaklanıyorlar'' dedi.
''YETENEKLERİ DOĞUŞTAN''
Frank, hayvanlar aleminde türünün bir üyesi tarafından bir bireyin karmaşık ve sistematik bir şekilde ampütasyonunun gerçekleştiği tek örneğin karıncalar olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
''Karıncalar bir yarayı teşhis edebilir, enfekte olup olmadığını görebilir ve uzun süreler boyunca diğer bireyler tarafından buna göre tedavi edilebilir. Buna rakip olabilecek tek tıbbi sistem insandır.
Karıncaların bu yeteneği doğuştan geliyor ve öğrenmeyle ilgili bir kanıt bulunmadı.''
Bilim insanları, şimdi özel antimikrobiyal bezlere sahip olmayan diğer karınca türlerinde de benzer cerrahi yetenekler olup olmadığının araştırılacağını belirterek, ''Bu, karıncaların sağlık ve cerrahi konusundaki yeteneklerinin daha geniş bir perspektiften anlaşılmasını sağlayabilir'' dedi.
Live Sience